/ - MARKO ĐURIć
30/01/2023 u 10:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurić tvrdi da Kurti izbjegava razgovor o ZSO: To se mora sprovesti

Mnogi evropski partneri nisu dovoljno podržavali tu priču jer da jesu ona bi već bila formirana, kazao je on

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je večeras da je potpuno jasno da premijer Kosova Aljbin Kurti želi „po svaku cijenu” da izbjegne razgovor o Zajednici srpskih opština (ZSO).

On je istakao da mnogi evropski partneri nisu dovoljno podržavali priču o toj zajednici jer, kako je rekao, da jesu ona bi već bila formirana.

- Međutim, sada imamo novi momenat da SAD, zemlja koja je ključno doprinijela stvaranju tzv. nezavisnog Kosova, danas mnogo dalje od evropskih država ide u zalaganju i guranju ideje o ZSO - rekao je Đurić u emisiji „Hit tvit” na Pinku.

Naveo je da oni organzuju sastanak u Prištini na koji su pozvane sve političke partije Albanaca na KiM.

- Nagađam, i to prilično informisano, da će rezultat tog sastanka biti taj da će gotovo sve partije, osim Kurtijeve, podržati formiranje tako nečega - rekao je Đurić i dodao da će to za Kurtija stvoriti daleko kompleksniju političku situaciju na KiM.

Đurić je istakao da je suština da Amerikanci stavljaju na sto ZSO i kažu da to mora da se sprovede.

Takođe, naveo je da način na koji se ZSO formira nije nešto o čemu treba da se pregovara dalje jer je to, podsetio je, dogovoreno 2013. godine, a potvrđeno 2015. godine kada su usvojeni principi za formiranje ZSO.

Komentarišući sadržaj predloga EU, Đurić je rekao da ga fascinira do koje mjere se dobar dio političkih aktera „zatrčao” da se izjasni o sadržini predloga koji se razmatra, bez da imaju ikakvu pravu sliku o čemu se radi.

- Toliko širok spektar političara, raznih poslenika javne riječi se zatrčao u prvim satima nakon što je objavljeno da se o nekoj temi razgovara sa konačnim, definitivnim i neopozivim stavom- rekao je Đurić.

Na taj način su, dodao je, sa jedne strane zatvorili vrata u dijelu javnosti kredibilnoj raspravi, a sa druge strane ogolili sopstveni neozbiljan pristup jednom tako značajnom državnom i nacionalnom pitanju.

Đurić ističe da je izuzetno dobro što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da se drugi put za tri mjeseca pojavi pred narodnim poslanicima u republičkom parlamentu, gdje će se na sjednici 2. februara razgovarati o KiM, ali i dodao da nema sumnju da će pojedini politički subjekti pokušati i tu temu da upotrebe da dnevnu politiku.

Kako je naveo, ono što je Kurti počeo da radi, on to radi u kontekstu dešavanja u Evropi i svijetu.

- On pokušava da, oslanjajući se na podršku pojedinih u zapadnom dijelu međunarodne zajednice, gura naprijed svoju agendu -  zaključio je Đurić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. mart 2023 21:19