Danijel Eskobar i Miroslav Lajčak / - TVITER
23/08/2022 u 23:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eskobar i Lajčak u srijedu i četvrtak u Prištini i Mitrovici o dijalogu sa Srbijom

Američki i evropski diplomate sastaće se sa albanskim i srpskim čelnicima u pokušaju da približe stavove udaljenih strana i postignu kompromisno rješenje krize na Kosovu. Kosovski Srbi zaprijetili napuštanjem prištinskih institucija

U Prištini boravi američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar koji se u utorak sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani, a imaće sastanak i sa predsjednicima opozicionih stranaka. U srijedu mu se u posjeti pridružuje i izaslanik Evropske nije(EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U saopštenju kabineta Vjose Osmani, izdatom nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom, navodi se da su razgovarali o dijalogu i najnovijim dešavanjima na sjeveru Kosova i Metohije(KiM).

Osmanijeva je rekla da su odluke Prištine u skladu sa Briselskim sporazmom i navela da su sve instuticije u Prištini u stalnoj komunikaciji sa stranim partnerima, prenosi RTS.

U tom saopštenju, reč kompromis se ne pominje.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak stiže u Prištinu kada će u društvu Eskobara razgovarati sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i predstavnicima opozicije.

U četvrtak Lajčak i Eskobar odlaze u Mitrovicu gde će se sastati sa predstavnicima Srba.

Uporedo sa njihovom šatl diplomatijom, u Zvečanu će sutra zasijedati odbornici skupština četiri opštine na sjeveru, a nakon najava da srpski predstavnici mogu da krenu u napuštanje kosovskih institucija ukoliko ne dođe do kompromisa.

Posjeta Eskobara i Lajčaka nastavak je žive diplomatske aktivnosti kako bi se pronašlo održivo rešenje, prihvatljivo i za Prištinu i za Srbe na sjeveru Kosova koji ne prihvataju mere vlade o izdavanju dokumenta koji bi zamijenio srpsku ličnu kartu i preregistraciji vozila srpskih tablica na lokalne.

Sve oči, dakle, uprte su u posetu Eskobara i Lajčaka Prištini i Beogradu, u očekivanju efekata njihove diplomatije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:54