/ - FOTO: ANA PAUNKOVIć
15/08/2022 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europrajd u Beogradu- potencijalna epidemiološka bomba zbog majmunskih boginja

U Srbiji je trenutno više od 20 gej muškaraca koji su zaraženi majmunskim boginjama, što predstavlja alarmantan podatak

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da bi država Srbija morala da obezbijedi vakcine za sve pripadnike gej populacije, koji su najugroženiji epidemijom majmunskih boginja.

Radovanović je kazao i da bi ministar zdravlja Srbije, zbog širenja epidemije majmunskih boginja, trebalo da bude ozbiljno zabrinut zbog održavanja Europrajda u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Naglasio je da ministar zdravlja mora da bude svjestan epidemiološkog rizika te manifestacije, jer se radi o potencijalnoj „epidemiološkoj bombi“ i da mora da razmišlja o preduzimanju hitnih protivepidemijskih mjera.

- Veliki broj učesnika tog skupa doći će u Beograd da se provede i da promoviše tu populaciju, ali i da sretne nove partnere, tako da to može da bude epidemiološka bomba. Zato bi bilo veoma značajno da se vakcinalna zaštita organizuje prije Parade ponosa- kazao je epidemiolog.

Po njegovim riječima i pripadnici gej populacije bi trebalo da pokažu više odgovornosti, kako bi se spriječilo širenje epidemije.

- Pripadnici gej populacije, koji su u ovom trenutku najugroženiji epidemijom majmunskih boginja, trebalo bi da izbjegavaju intimne kontakte s nepoznatim muškarcima, odnosno nestalnim partnerima. Među prenosiocima zaraze nisu samo homoseksualci, već i biseksualci i samo je pitanje vremena kada će početi i žene da obolijevaju- rekao je on.

Radovanović je dodao da će se majmunske boginje širiti kao polna bolest i zato će zdravstveno prosvećivanje biti neophodno za cjelokupnu populaciju, a kako je dodao, država mora pod hitno da se uljkuči u rešavanje ovog zdravstvenog problema.

- Vakcinacija je najbitnija, ali kako od ove vlasti očekivati da obezbijedi vakcine kada je na čelu poslaničke liste Srpske napredne stranke bila doktorka Danica Grujičić, koja je tvrdila da su zapadne vakcine protiv kovida-19 opasne. Narod je sluđen zbog kontradiktornih poruka vlasti o vakcinama- ocijenio je Radovanović.

Lezbijska i gej solidarna mreža saopštila je juče da od države traži hitne mjere u cilju suzbijanja epidemije majmunskih boginja u Srbiji, „koja skoro isključivo pogađa gej muškarce“.

U saopštenju se navodi da, po saznanjima ove mreže, „trenutno postoji više od 20 gej muškaraca u Srbiji koji su zaraženi majmunskim boginjama, što predstavlja alarmantan podatak i sliku veoma ozbiljne epidemiološke situacije“.

- Država, koliko nam je poznato, ne radi ništa da zaustavi ovu epidemiju. Prije svega, ne preuzimaju se nikakvi koraci da se obezbijede vakcine za majmunske boginje koje bi bile ponuđene našoj rizičnoj grupi- navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. septembar 2022 10:16