Tanja Fajon / - SHUTTERSTOCK
17/01/2023 u 19:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fajon: Važno je izbjeći tenzije i težiti kompromisu do lokalnih izbora na sjeveru Kosova

Za nas i za cijelu evropsku zajednicu veoma je važno da vidimo da su obje strane zaista posvećene pronalaženju kompromisa prije lokalnih izbora u aprilu, kaže Fajon

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je veoma važno da pre aprilskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova ne bude dalje eskalacije tenzija i da dve strane budu zaista posvećene pronalaženju kompromisa.

„Za nas i za cijelu evropsku zajednicu veoma je važno da vidimo da su obje strane zaista posvećene pronalaženju kompromisa prije lokalnih izbora u aprilu. Veoma je važno učiniti sve da se situacija normalizuje. Dijalog koji vodi Evropska unija mora da bude nastavljen“, rekla je Fajon za prištinski list Koha ditore.

Fajon, koja je u ponedjeljak posjetila Kosovo, kazala je da je od lidera u Prištini čula „zalaganje i spremnost da što prije počnu razgovori (sa Beogradom) na osnovu francusko-njemačkog predloga“.

Ona je, međutim, dodala da se od strana zahtjeva i sprovođenje postignutih dogovora, uključujući onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

Upitana o nezvaničnim dokumentima u kojima se govori o podjeli i razmjeni teritorija, a koji su ranije objavljivani i u Sloveniji, Fajon je kazala da su „takve rasprave opasne i protiv evropskih vrijednosti“.

Fajon, bivša izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, govorila je za Kohu i o viznoj liberalizaciji, mogućnosti da kosovski zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope bude uvršten na dnevni red i o oblastima u kojima je moguće unaprediti odnose Slovenije i Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:14