/ - FOTO: NIKOLA ALEKSIC - UNSPLASH, Beograd
22/09/2023 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gardijan: Pet beogradskih kvartova među 15 najzagađenijih u Evropi

Vazduh u glavnom gradu Srbije gori je nego u gotovo bilo kom drugom gradu u Evropi

Britanski list Gardijan piše o zagađenom vazduhu u Beogradu koji građani mogu da "osete i okuse" ukazujući da je u glavnom gradu Srbije pet od 15 najzagađenijih kvartova evropskog kontinenta, prenosi N1.rs.

U članku naslovljenom „Beograd: grad gdje je prljav vazduh viđen kao ‘posledica ekonomskog rasta‘“ autor piše da je još 1974. tadašnji jugoslovenski premijer Džemal Bijedić obećao da će očistiti vazduh u zemlji a da pola vijeka kasnije građani Beograda još na to čekaju.

Vazduh u glavnom gradu Srbije, zemlji od sedam miliona ljudi u redu da se pridruži u EU, gori je nego u gotovo bilo kom drugom gradu u Evropi, piše autor.

Kritičari kažu da nema političke volje u glavnom gradu Srbije da se očisti zagađen vazduh koji stanovnici kažu da mogu da „osjete i okuse“, navodi list.

U Beogradu se nalazi pet od 15 najzagađenijih kvartova kontinenta pokazuje Gardijanova analiza modelovanja zasnovana na podacima o kvalitetu vazduha u Evropi.

Prljave centrale na ugalj, deponije, stara vozila i loši grejači izbacuju koktel toksičnih čestica koje završavaju u plućima i venama stanovnika grada, navodi Gardijan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:46