/ - Фото: KURIR.RS
04/02/2022 u 10:01 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Година дана од пада београдског огранка "кавачког клана": Већи број хапшења, без мафијашких ликвидација

На данашњи дан прије тачно годину дана разбијен је најбруталнији криминални клан у региону, који је монструозно убио најмање седам људи и то по узору на мексичке картеле, шверцовао дрогу, отимао људе и силовао супарнике

Најбруталнији криминални клан у региону разбијен је 4. фебруара 2021. у великој акцији полиције. Оптужено је 30 чланова групе, терете се да су људе у викендици у Ритопеку тукли и мучили, сјекли их на комаде, мљели у машини, а остатке потом у џаковима носили и просипали у Дунав, пише Kurir.rs.

Криминал на кољенима: Вође кланова иза решетака, пало пет тона дроге, спријечено више ликвидација

На данашњи дан прије тачно годину дана разбијен је најбруталнији криминални клан у региону, који је монструозно убио најмање седам људи и то по узору на мексичке картеле, шверцовао дрогу, отимао људе и силовао супарнике!

Лисице на руке 4. фебруара прошле године стављене су и вођама опасне криминалне групе, Вељку Беливуку и Марку Миљковићу. Од тога дана, у Србији се није догодило ниједно мафијашко убиство, а оптужница је подигнута против 30 чланова злогласног клана.

Претреси

Хапшења су почела рано ујутру, неки од ухапшених ухваћени су на спавању, други док су покушавали да сакрију трагове крвавих злочина, а вође криминалне групе док су покушавале да из Србије побјегну преко Дрине у Босну и Херцеговину. Истог дана извршени су претреси у неколико десетина станова и кућа код Горњег Милановца, Лознице, Тршића, заплењено је преко 20 аутомобила, међу којима су били и блиндирани скупоцјени "ауди" и BMW, полиција је упала у бункер на стадиону Партизана, али и у кућу у Ритопеку.

Шта се тачно догађало иза високих зидина у кући страве, коју су припадници у међусобној комуникацији звали "кланица", најпрецизније је у свом исказу испричао свједок-сарадник Бојан Хрватин.

- После сваког убиства у кући у Ритопеку машина за млевење као и бункер детаљно су прани соном киселином и варикином. Тијела смо се решавали тако што прво одсјечемо главу, потом ноге и руке, а онда извадимо плућа и остале органе. Скида се скалп са главе, од крупнијих костију се одваја месо, кости се ломе, као и лобања, а све то се ставља у корито, па у машину за млевење. Све самљевено иде у пластични џак, а затим у платнени. Однесе се до Дунава. Уђе се у воду до појаса са скалпелом и џак по џак се исече, а садржај проспе у воду - описао је звјерска касапљења којима је претходило мучење и фотографисање жртава. На тијелима неких од њих исписивали су псовке и поруке за противнике, а онда их прослеђивали путем апликације Скај.

Мотиви ликвидације жртава, како је утврђено, били су различити - од сумње да раде за супарнике до користољубља или љубоморе. Током истраге, откривено је и да је ова криминална група функционисала као испостава кавачког клана, чије су наводне вође Радоје Звицер и Слободан Кашћелан.

ЦРНИ БИЛАНС: Убијали због свађа и љубави, кланови мировали

image
- FOTO: KURIR

"Оваква истрага није виђена 30 година у Србији"

Дарко Обрадовић са Института за националну и међународну безбједност каже да је хапшењем организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића држава задала одлучујући ударац криминалу, а да овако софистицирана истрага није виђења у последњих 30 година у Србији:

- Ударац је с једне стране задат нарко-криминалу, док је са друге стране подигнут ниво опште безбједности. Немамо више мафијашких убистава која су нерјешена, генерално је пао број мафијашких ликвидација и обрачуна у самом Београду, али и Србији. С треће стране, ова истрага је показала и способност државних органа и водећу визију Александра Вучића да стане на крај организованим криминалним групама, које су своју надмоћ остваривале на основу контаката и сарадње са службеним лицима. Овако софистицирана истрага досад није виђена, у последњих 30 година у Србији, поготову ако имамо у виду да је добар дио компоненте ове истраге био и такозвани софтвер Скај, путем ког су комуницирали, а да су докази из тог софтвера пружени путем међународне полицијске сарадње. То само показује комплексност случаја и да можемо очекивати многа друга оперативна и судска разјашњења уколико сагледамо куда воде докази који се тичу самог Скаја. Оно што радује нас као грађане је чињеница и да је пре откривања и отварања самог Скаја ова група добрим дјелом стављена под оперативну контролу и реализовано је хапшење без једног опаљеног метка, што показује да је акција темељно припремана.

ЦРНИ БИЛАНС: Убијали због свађа и љубави, кланови мировали

И у ЦГ без ликвидација

Од почетка 2021. године на подручју Црне Горе десило се 11 убиства. Убиства су пратиле пуцњаве, тешка рањавања и покушаји убиства којих је било чак 22, а у појединим случајевима мете су биле више од двије особе, писао је раније портал Дан.

Иако током 2021. године није забиљешено убиство које би било наставк обрачуна криминалних кланова из Котора, „кавчана“ и „шкаљараца“, њихово дјеловање није заустављено па је тако Специјално државно тужилаштво, у сарадњи са Сектором за борбу против криминала и другим полицијским организацијама, спријечило већи број планираних ликвидација. Оно што се посебно истакло је 15 спријечених убистава, а мете су у том предмету били службеници Специјалног полицијског одјељења

Експозитура "кавчана"

- Организатори овог дјела групе, који је деловао у Србији, али се доводи у везу и са три ликвидације у Црној Гори, били су Вељко Беливук и Марко Миљковић. Како се сумња, они су доносили одлуке ко ће бити убијен, ко ће од припадника клана учествовати у ликвидацији, а у некима су и сами пресуђивали жртвама. Најбољу слику функционисања клана дао је Хрватин, који је објаснио да су Беливук и Миљковић били као једно, да су заједно доносили одлуке о животу и смрти. Према Хрватиновим речима, иако су неки људи постајали жртве клана због превласти на трибинама, Миљковића навијање није занимало, интересовала су га само убиства - подсјећа извор Курира.

Управо у пресретнутим порукама преко апликације Скај, за коју су веровали да је тајна, пронађене су слике искасапљених тела које је Миљковић слао непознатој особи уз поруку "само их ја имам, шаљем да их не изгубимо", али и поруке "само с лешевима блејим, Мексико у Београду".

У кући су нађени трагови Милана Љепоје, Горана Величковића, Лазара Вукићевића, Александра Глигоријевића и Здравка Радојевића. После подизања оптужнице, осумњичени су и за ликвидације Николе Митића и Горана Михајловића.

Полиција годину дана чува "кланицу"

Полиција и након годину дана обезбјеђује кућу страве у Ритопеку, гдје је криминална организација с Вељком Беливуком и Марком Миљковићем на челу, бруталљевење меса. Курир је јуче, тачно годину дана пошто су истражитељи први пут ушли у њу, посетио кућу страве у Ритопеку. Испред здања у ком су се дешавали злочини као из филмова и даље дежура једно полицијско возило. Међутим, сада се улицом може несметано проћи, а донедавно су овим путем могли слободно да се крећу само становници улице, сви остали би били легитимисани. Иначе, кућа страве је у власништву ухапшеног Владе Драганића, који је клану уступио имање за извршење злочина.

Сарадња изнутра

Током истраге о Беливуковом клану, истражитељи су дошли и до доказа на основу којих су покренути поступци против људи из полиције, за које се сумња да су им помагали.

- Због различитих кривичних дјела везаних за сарадњу с Беливуком, покренути су поступци против бивше државне секретарке Дијане Хркаловић, као и функционера МУП Дејана Миленковића и Милорада Шушњића, затим Горана Папића, као и инспектора Божидара Столића - подсјећа саговорник Курира и додаје да је међу припадницима групе оптужен и један затворски стражар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:05