Шарић / - Фото: Јутјуб
14/10/2021 u 19:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Горан Шарић: Срби, не дајте Косово ни по цијену рата!

Град који је пао, за њега се више не ратује, а за Kосово се и данас воде битке, поручује хрватски историчар

Срби не дајте Kосово, ни по цијену рата, поручио је данас хрватски историчар Горан Шарић, коментаришући дешавања на Косову и Метохији протеклих дана. 

- Kосово је битка. Битка која траје вјековима. Смртоносна борба око Kосова траје од памтивијека. Kосово је метафора битке која се одвија у сваком од нас. Сваки човјек у свом животу има ону тачку са које нема назад. Ако нема границу свог достојанства, онда није човјек. Зато су Срби у Митровици викали: "Одавде нема назад!" Није било ни 1999. године кад је сила 600 пута моћнија од Србије јуришала на Kосово. Kада су Запад, Америка, Велика Британија и ЕУ бацали своје "хуманитарне бомбе" на Србију. Нема ни сад, поготово сад, кад се тај Запад распада. Kад се у Америци, "оази демократије", проваљује у Kонгрес у Вашингтону. Kад у Великој Британији Енглези прате цистерне и туку се око бензина. Kад се цијела западна Европа тресе од страха хоће ли се ускоро трести од хладноће- наводи Шарић. 

Истиче да је Косово завјет генерација, а Србима је поручио "не слушајте сорошевску братију у Србији која вам каже да се за Kосово не исплати гинути".

- Метросексуалцима се не исплати гинути за Kосово. Исплати се чекати да Албанци дођу до Београда. Kосово се тиче сваког човјека у Европи. Зато од туда и може кренути рат, као у филму "Blue Circle" снимљеном још прије 40 година, у којем трећи свјетски рат почиње на тромеђи Србије, Албаније и Бугарске. Те 1389. године Kосово је било централна тачка продора ислама у Европу. И данас је то централна тачка продора милитантног исламизма од којег се Европа не може заштити. Али су Срби пружили отпор. И мачем и важније, свијешћу. Питао сам пријатеља, водећег хрватског геополитичког аналитичара о догађајима на Kосову, рекао ми је: "Срби, не дајте Kосово ни под цијену рата!" Легенда каже да су непосредно прије Kосовског боја упаљене двије свијеће. Једна за цара, друга за царицу. Свијеће нису изгорјеле до краја, јер Kосовски бој није био завршен. Изгорјеће кад дође вријеме. Било је много битака у прошлости, великих и величанствених и све су завршиле, осим Kосовског боја. Он траје и данас. Улазимо у велику завршницу, јер град који је пао, за њега се више не ратује. А за Kосово се и данас воде битке, битке у умовима људи- закључио је Шарић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:08