Манастир Високи Дечани / - ФОТО: ДРАГАН СТАНИШИЋ
02/06/2022 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градоначелник: Никада нећемо спровести пресуду о земљи Високих Дечана

Рамосај је, како преноси Коссев, казао да је Косовска катастарска агенција централни орган за одржавање катастарске базе података, те да је она одговорна за спровођење ове одлуке косовског уставног суда

Градоначелник Дечана Башким Рамосај за приштинске медије се још једном изјаснио против спровођења пресуде косовског Уставног суда о земљи Високих Дечана и казао да она никада неће бити спроведена, преноси Газета Еxпресс.

Рамосај је, како преноси Коссев, казао да је Косовска катастарска агенција централни орган за одржавање катастарске базе података, те да је она одговорна за спровођење ове одлуке косовског уставног суда.

- То је у надлежности катастарске агенције. Што се тиче катастра Дечана, то никада неће бити спроведено“, рекао је Рамосај, преноси Еxпресс.

Премијер Косова Аљбин Курти рекао да вјерује да има пуно процедуралних повреда у овој пресуди, док стално говори да му је тражено да се не меша у друге стубове власти, али према његовим ријечима, у овом случају се захтјева да буде уз Уставни суд.

Курти је рекао да Манастир Дечани није страна у предмету, али да јесте Православна Црква и да је то погрешно прихваћено.

- Не може нас да представља АКМ, ни УНМИК након проглашења независности, већ је требао АКП, учињена је и та повреда. Оне су небројане, али се Влада Косова држи правде“.

„Ми се не ангажујемо у логику трговине ни са ким. Радимо најбоље што можемо, не штедећи себе, са свим знањем које имамо, са вјештинама које поседујемо. Ако постоји потреба за комуникацијом, ми смо у вези са овим изразили спремност“, рекао је Курти, преноси Кланкосова.тв.

Курти је рекао да је тражио од главних свештеника православне цркве на Косову да започну заједнички дијалог, али и да они то, према његовим ријечима, не прихватају, и додао је да је он први премијер којег одбијају.

- Примили су их на састанку и водили дијалог са свим премијерима прије мене, осим са мном, рекао је Курти.

Даље, шеф владе је рекао да постоје и друге пресуде Уставног суда које нису спроведене, али се, према његовим ријечима, оне не помињу.

„Како то да се међу пресудама Уставног суда бира једна од њих, као да је шведски сто“.

- Сматрам да условљавање Косова није мудра ствар, али сматрам и да су нам потребни да нам помогну да постанемо чланица Савјета Европе, а да нас нико не омета када наша апликација није у потпуности обрађена, рекао је он, преноси Кланкосова.тв.

Ово није први Куртијев позив на дијалог са представницима СПЦ на Косову. Међутим, нови позив стиже само два дана након што су из Високих Дечана подсјетили да је прошло више од шест година од када је косовски уставни суд потврдио власништво манастира над 24 хектара земље, као и на то да је у новембру 2020. потписан договор о изградњи заобилазног путу за Црну Гору ван специјалне Заштићене зоне манастира; али такође и од недавне посјете групе међународних представника на Косову.

- Ни једно ни друго косовске институције не поштују и настављају са правним безакоњем. Овакав нечастан однос најбоље показује неспремност косовских институција да поштују сопствене правне норме и основне вјерске слободе СПЦ, чиме се наставља терорисање манастира Високи Дечани који је од краја рата четири пута оружано нападан гранатама албанских екстремиста, због чега је под сталном заштитом КФОР-а“, једна је од многобројних сличних порука из Дечана током година.

Косовски премијер није једини приштински званичник који се јавно противи спровођењу одлуке највишег суда на Косову о манастирској земљи. Овакве изјаве су све учесталије у последњих годину дана, док је Епархија рашко-призренска у више наврата позивала на спровођење пресуде, уз редовне позиве међународних дипломата, као и на проналазак дугорочних решења за очување права СПЦ на Косову.

У својој реакцији из фебруара месеца поводом новог таласа изјава приштинских званичника о противљењу спровођење пресуде о манастирској земљи, али и Куртијевом позиву на дијалог, Епархија рашко-призренска тада је поручила да локалне институције стално позивају на дијалог са СПЦ, али и да тај дијалог „није могућ са неким ко нам на сваком кораку показује отворену етничку и верску дискриминацију и неспремност да поштује сопствене законе“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:33