/ - FOTO: MUP.RS
06/04/2023 u 17:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatin odgovarao na pitanja Belivuka: Od dolaska Vulina ti si bio uznemiren

Osim Hrvatina sa tužilaštvom su sporazume sklopili i okrivljeni Srđan Lalić, kao i okrivljeni Nikola Spasojević. Lalić je dobio 18, a Spasojević 14 godina zatvora za priznanje krivice i istinito svjedočenje

U Specijalnom sudu u Beogradu u toku je unakrsno ispitivanje okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina uokviru suđenja kriminalnom klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno posjedovanje oružja, prenosi N1.

Saradniku Bojanu Hrvatinu pitanja postavlja okrivljeni Veljko Belivuk i jedan od dvojice vođa kriminalnog klana kom se sudi.

Najprije je Belivuk za Hrvatina imao pitanja u vezi sa aplikacijom Skaj koju su, prema navodima tužilaštva, koristili članovi Belivukovog klana.

Interesovalo je Belivuka da li je moguće dopisivati se sa nekim preko Skaja, a da se ne zna ko je to.

Hrvatin odgovara: U našem slučaju ne, osim ako se lažno predstavljamo. Na primjer kada sam pisao sa tobom, znao sam da si to ti.

Belivuk: Ko je bio ministar policije kada je objavljen taj famozni rat mafiji?

Hrvatin: Ne sjećam se tačno koji to bio mjesec ali Nebojša Stefanović ili Aleksandar Vulin. Ali od dolaska Vulina ti si bio uznemiren. Ja sam ti govorio nemaju nas, inače bismo već bili uhapšeni, ali ti nisi bio tako miran kao ja, bio si uznemiren.

Zatim je Hrvatina Belivuk pitao kojim kriminalnim klanovima pripadaju navijačke grupe poput (Zvezdinih) Ultra Boysa, navijača Vojvodine i Novog Pazara.

Hrvatin: Ne znam.

Belivuk: Pa, kako ne znaš kada si ranije rekao da svaka navijačka grupa pripada nekom klaniu?

Hrvatin: U moje vrijeme navijačke grupe su stvarno bile posvećene navijanju, a ne poslovima sa drogom. Ja znam za Principe i kome je jedan dio pripadao, ne svi navijači.

Belivuk: Rekao si da je Miljković spasio Nikolu Spasojevića, šta smo mi to planirali da ga ubijemo, Spasojevića?

Hrvatin: Da. Imali smo ideju da ga se rešimo. Razgovarali smo Belivuk, Miljković, braća Budimir, Lalić i ja da nam je Spasojević prijetnja jer je on najslabija karika, da je psihički labilan. Zato smo razmišljali da ga se riješimo, ali je Miljković stao na njegovu stranu, da ga zaštiti jer on mu je i kum. Tako ga je Miljković spasio, kako sam rekao.

Najviše svojih pitanja Belivuk je saradniku Hrvatinu postavio u vezi sa otmicom i ubistvom Nikole Mitića. U vezi sa tim Belivuk je insistirao na pojedinostima koliko su udaljeni semafori između kojih se Mitić vozio dok su ga pratii, kakve su precizno garniture u kancelariji na stadionu, gdje su Mitića nakon otmice odveli, kakvog su materijala garniture, kog oblika je kancelarija.

Zatim je pitanja za Hrvatina imao Vlade Draganić koji je vlasnik kuće u Ritopeku u kojoj su izvršena monstruozna ubistva.

Pitao je Draganić Hrvatina da li je dolazio na Partizanov stadion.

Hrvatin: Jesi jednom, vidio sam te.

Draganić: Da li sam ja dobijao pare i koliko?

Hrvatin: Ne znam koliko, ali si dobio sat koji je uzet od Zdravka Radojevića nakon što je ubijen.

Draganić: Zašto sam ja to sve radio?

Hrvatin: Ne znam tačno motiv, ali svakako si bio pripadnik grupe, poznanstvo sa Belivukom i Miljkovićem, ustupio si im kuću u Ritopeku.

Draganić: Da li su imali povjerenja u mene?

Hrvatin: Jesu, naravno puno povjerenje.

Podsjetimo, tokom prethodna četiri ročišta Bojana Hrvatina su ispitivali okrivljeni Marko Miljković drugi vođa kriminalnog klana i visokorangirani član tog klana, ujedno i trećeokrivljeni Miloš Budimir.

I Miljković i Budimir su za Hrvatina imali najviše pitanja u vezi sa detajima pripreme otmica, planiranja i izvršenja ubistava koja se članovima grupe stavljaju na teret.

Svako ubistvo u kući u Ritopeku, za koje se članovi Beluvukove grupe terete, okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin je tokom svog neometanog izlaganja, odnosno svjedočenja, opisivao čak i detaljnije od okrivljenog saradnika Srđana Lalića koji je svjedočio prije njega.

Bili su to najjeziviji opisi koji su se u sudnici čuli od početka suđenja. Hrvatin je kao i Lalić bio fokusiran ali i precizan kako u svom neometanom izlaganju ali i tokom odgovaranja na pitanja tužilaca, sudije, punomoćnika, ali i okrivljenih Marka Miljkovića i Veljka Belivuka.

Okrivljeni Bojan Hrvatin je dobio status okrivljenog saradnika jer je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice i dobio 15 godina zatvora ukoliko bude govorio istinu o krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret, kao i o svojim saznanjima o krivičnim djelima za koja se terete ostali optuženi članovi Belivukovog klana.

Osim Hrvatina sa tužilaštvom su sporazume sklopili i okrivljeni Srđan Lalić, kao i okrivljeni Nikola Spasojević. Lalić je dobio 18, a Spasojević 14 godina zatvora za priznanje krivice i istinito svjedočenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:05