Шарић у судници / - РТС
18/08/2021 u 16:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изабран судија који ће пресудити Шарићу: Ево ко ће водити нови поступак, пред њим двије могућности

Чланови вијећа који буду поступали у предмету против окривљених за шверц кокаина по закону ће имати двије могућности: да првостепену пресуду потврде или преиначе.

Сретко Јанковић, судија Апелационог суда у Београду, одређен је за судију извјестиоца у поновљеном другостепеном поступку по жалби на пресуду којом је Дарко Шарић осуђен на 15 година затвора, а коју је Врховни касациони суд укинуо и вратио на поново одлучивање

Он је, како је дневном листу Политика (rs) речено у Апелационом суду, за судију извјестиоца одређен методом случајног одабира судије с обзиром на то да су се од поступања у овом предмету изузеле судије Миломир Лукић и Бојана Пауновић, који су били чланови вијећа у првом жалбеном поступку.

Управо учешће ово двоје судија Апелационог суда у другостепеном поступку био је разлог што је Врховни касациони суд (ВКС), 22. априла укинуо правоснажну пресуду којом су Шарић и остали окривљени за шверц наркотика били осуђени на дугогодишње затворске казне.

Наиме, како је по укидању пресуде навео ВКС, суд је утврдио да је другостепеном пресудом учињена битна повреда одредаба поступка, јер су у процесу доношења пресуде поводом изјављених жалби учествовале судије које су због ранијег одлучивања о продужењу притвора имале изражен став о постојању оправдане сумње да је Шарић извршио кривично дјело.

-Та процесна улога судија представља основ за њихово обавезно изузеће од одлучивања у поступку по жалбама на првостепену пресуду-саопштено је из ВКС-а после одлуке о укидању правоснажне пресуде Шарићу.

Након што се одреде сви чланови судског вијећа, а што ће, према незваничним сазнањима, бити ускоро урађено, треба очекивати и заказивање суђења.

- Судије Лукић и Пауновић су, одмах након одлуке ВКС, предсједнику Апелационог суда подљеле захтјев за изузеће што је он прихватио. Умјесто Лукића, који је био извјестилац у првом поступку против Шарића, именован је Јанковић - речено је за "Политику" у Апелационом суду.

Чланови вијећа који буду поступали у предмету против окривљених за шверц кокаина по закону ће имати двије могућности: да првостепену пресуду потврде или преиначе.

Радослав Баћовић, један од Шарићевих адвоката, оцијенио је раније да је пресуда ВКС доњета у складу са  позитивно правним прописима, праксом ВКС, те одлукама Уставног суда и Европског суда за људска права, као и у складу са Европском конвенцијом за заштиту људских права и слобода.

- Зато сам и очекивао да ће захтјев бранилаца бити усвојен, али сам се надао да ће ВКС укинути и пресуду Вишег суда због бројних разлога за изузеће тог судског вијећа и да ће предмет вратити на почетак. Повреда права на непристрасан и независан суд по ставу Европског суда за људска права има такву тежину и такав значај да се може истицати у свакој фази кривичног поступка пред редовним судовима, па смо као браниоци одлучили да то урадимо пред ВКС - изјавио је Баћовић.

Поред одлучивања у поступку за трговину наркотицима, Апелациони суд би у наредном периоду требало да одлучује и о жалбама које су Шарићеви и браниоци других осумњичених уложили на пресуду за прање новца.

- Списи предмета и жалбе на пресуду окривљенима за прање новца прије неколико дана достављени су Апелационом суду из тужилаштва у коме су се налазили на изјашњењу. У наредном периоду треба очекивати и заказивање суђења - напомињу из Апелационог суда.

Kurir.rs/Politika

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:59