Застава Србије / - Н1
03/04/2022 u 10:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Избори и на 77 бирачких мјеста у иностранству, пријавило се око 40.000 бирача

Највише бирача пријавило се за гласање у БиХ гдје је отворено 15 бирачких мјеста и у Њемачкој гдје дијаспора може да гласа на седам бирачких мјеста. У Црној Гори је отворено пет бирачких мјеста

За предсједничке и парламентарне изборе Србије отворено је и 77 бирачких мјеста у иностранству, а за гласање у дијаспори пријавило се око 40.000 бирача што је три пута више него на претходним парламентрарним изборима 2020. и предсједничким изборима, 2017.

Највише бирача, према подацима ЦеСиД-а, пријавило се за гласање у БиХ (11.120) гдје је отворено 15 бирачких мјеста и у Њемачкој (7.523) гдје дијаспора може да гласа на седам бирачких мјеста.

По пет бирачких мјеста отворено је у Црној Гори, Аустрији и Италији, а по три у Хрватској, Швајцарској Француској и САД.

Држављани Србије могу да гласају и у Сјеверној Македонији на два бирачка мјеста и у Словенији на једном.

Гласање је организовано и у Белгији, Бугарској, Грчкој, Данској, Катару, Кипру, Либану, Луксембургу, Малти, Мађарској, Норвешкој, Румунији, Русији, Словачкој, Турској, Уједињеним Арапским Емиратима, Финској, Холандији, Чешкој, Шведској и Шпанији.

Прва су, јуче, отворена бирачка места у дипломатско-конзуларним представништвима у Лондону, САД и Канади.

Учешће на изборима у иностранству дијаспори је омногућено 2004. године. За отварање бирачког места у иностранству услов је најмање 100 пријављених бирача.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 06:22