/ - PHOTO BY ELEMENT5 DIGITAL ON UNSPLASH
03/04/2022 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Избори у Србији: Неправилности забиљежене на 10 посто бирачких мјеста

Бирачка мјеста су лоше организирана што додатно утиче на стварање гужве. На некима се истовремено налазило и више десетина грађана, чиме је онемогућена тајност гласања

Посматрачка мисија Црте поднијела је за сада пет пријава полицији због изборне корупције - двије пријаве односе се на случајеве "бугарског воза", које су посматрачи Црте уочили у Кули и Сурчину, а три на случајеве куповине гласова у Мајданпеку, Житорађи и Чукарици, рекао је програмски директор Црте Раша Недељков, јавља N1. 

Он је рекао да су забиљежени инциденти на бирачким мјестима спорадични и да ће Црта наставити да посматра да ли ће се неправилности претворити у тренд.

- Када говорим о спорадичним неправилностима унутар бирачких мјеста, проценат бирачких мјеста на којима биљежимо овакву врсту неправилнсти на нивоу Србије је десет посто - рекао је Недељков на конференцији за новинаре.

До 16 сати гласало 42,1 посто грађана

Додао је да је проценат бирачких мјеста у Београду на којима су уочене овакве неправилности пет посто.

До 16 сати је на парламентарне изборе изашло 42,1 посто грађана, са маргином грешке од 1,1 посто, рекао је он.

На нивоу Београда излазност на изборима за републички парламент је нешто мања него на нивоу цијеле Србије и износи 37,9 (маргина грешке 0,7 посто).

Посматрачка мисија Црте оцјењује да су први дио изборног дана обиљежиле тензије и вербално насиље, а испред више бирачких мјеста забиљежени су и случајеви физичког насиља.

Посматрачка мисија Црте најоштрије осуђује сваки насилни чин и позива све учеснике избора, чланове бирачких одбора и све грађане Србије да не дозволе да атмосфера насиља и страха буде главно обиљежје изборног дана и да бирачима не буде ускраћено право да слободно изразе вољу.

Бирачка мјеста лоше организирана

Бирачка мјеста су лоше организирана што додатно утиче на стварање гужве. На појединим бирачким мјестима се, како је забиљежено, истовремено налазило и више десетина грађана, чиме је онемогућена тајност гласања. Примијећено је и појачано присуство полиције испред бирачких мјеста.

- На тим бирачим мјестима, са толиким бројем људи, је просто немогуће спровести изборни процес тако да се омогући тајност гласања и да људи могу самостално да гласају - рекао је Недељков.

Процес гласања у овим бирачким мјестима је из перспективе Црте компромитован, казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:30