/ - FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE
03/12/2021 u 11:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јанковић најопаснији члан Беливуковог клана: Бивши полицајац доводи се у везу са убиствима у ЦГ

Небојша Јанковић, иначе, је бивши полицајац и припадник 63. јединице Падобранских бригада, који је Вељку Беливуку званом Веља Невоља донео снајпер, а потом га у шуми и обучавао како да пуца из њега

Небојша Јанковић, који је прекјуче саслушан у Тужилаштву за организовани криминал у Београду, заједно са Вељком Беливуком и Марком Миљковићем, у вези са убиством Дамира Хоџића и Адиса Спахића, као и киднаповањем Мила Радуловића Капетана, у Невољином клану био је познат под надимком "Хелл" и био је задужен за обучавање и припремање припадника групе за употребу снајперске пушке, пише Kurir.rs/Blic.

(ВИДЕО / ФОТО) СДТ приказао фотографије убиства из Спужа које је Беливук слао кавчанима

Према до сада познатим информацијама, учествовао је у више ликвидација овог клана.

Небојша Јанковић, иначе, је бивши полицајац и припадник 63. јединице Падобранских бригада, који је Вељку Беливуку званом Веља Невоља донео снајпер, а потом га у шуми и обучавао како да пуца из њега. Јанковић је умјешан у, како се сумња, још двије ликвидације извршене из овог оружја у Србији и Црној Гори, али и један покушај убиства.

Према до сада познатим информацијама у организованој криминалној групи коју је предводио Беливук, Јанковић је био задужен за обучавање и припремање припадника групе за употребу снајперске пушке, а полиција је пронашла најмање два мјеста на којима су пушке "упуцаване" и на којима је вршена обука.

ЕКСКЛУЗИВНО: Кавчани Капетана држали заробљеног два мјесеца, па га убили?

У јавности је објављен чак и снимак Јанковића и Беливука у шуми како Невоља вежба пуцање из снајпера.

Јанковић је професионални снајпериста који је испрва био припадник 63. падобранске јединице гдје је и изучио занат. Он се потом запослио у МУП, али тај посао је напустио и отворио мјењачницу.

Подсјетимо, у штековима Беливукове криминалне групе пронађена су два снајпера, за које се сумња да је Јанковић, као професионалац и бивши припадник МУП који зна да рукује и овим оружјем, био задужен за обучавање и других убица који стоје иза злочина извршених овим оружјем.

Чађеновић и Катнић саслушали Беливука и Миљковића

Снајпер се иначе користи за ликвидирање људи на највишим државним позицијама и оних који имају изузетно јако обезбјеђење, па им се не може прићи већ могу бити мета само са велике удаљености. Међутим, у Србији и Црној Гори последњих пар година било је неколико криминалних ликвидација извршених овим оружјем. Сумња се да је баш Јанковић, који је ем посједовао ово оружје до ког није лако доћи, ем њиме добро знао да рукује, као што је обучавао Беливука како да убије из снајпера тако учио и друге.

Иначе, биле су разне теорије о томе ко је био мета Веље Невоље коју је планирао да ликвидира из овог оружја, али је несумњиво да је био неко ко је био јако заштићен.

Беливук је имао и импровизовано стрелиште у Банатском Брестовцу на ком су се његови људи обучавали за коришћење различитог оружја, па и снајпера.

Транскрипти разговора

У транскриптима разговора који су објављени у кривичној пријави поднетој Специјалном тужилаштву Црне Горе, а које је Веља Невоља водио са својим војницима преко криптоване апликације гдје је свако имао своје кодно име спомиње се "Хелл". И док се зна да је Беливук био "Сопрано", а Миљковић "Кратос", чак ни свједок-сарадник Бојан Хрватин није знао ко је иза кодног имена "Хелл" ("Пакао").

У поруци након убиства два Црногорца и отмице трећег, Хоџића су означили као "Касапа", а Спахића као "зета" - што је и био Дамиру Хоџићу, док је Миле Радуловића, познатији као Капетан, ословљен са "М.".

- Осумњичени Б. В. је гласовном поруком путем криптованог мобилног телефона информисао је  друге припаднике криминалне организације о начину на који је извршио описано кривично дјело, те је истима саопштио:

- Брате, "Земо" и "Хелл" и сви су добро одреаговали, то не може уопште да се коментарише, свако је хвато свог, мени је запао "Касап", "Кратос" је хвато "зета", "Хелл" је хвато М., то што је "Касап" имао утоку и потегнуо, брате то нико није могао да очекује и то није могло да се промјени и не може да се исправи, то никако брате, ја уопште нисам хтио да ризикујем, ми смо се тако договорили сами без обзира шта сте ви рекли ту у групи, ако се види и потегне одмах се пуца. Брате то нема шта ту да се правдамо - наводе из СДТ-а како је гласила размјена Беливука са остатком криминалне групе.

Јанковић навукао шкаљарце заједно са Беливуком и Миљковићем 

Кућа у којој су, наводно, убијени шкаљарац Дамир Хоџић и његов зет Адис Спасић откривена је у спушком засеоку Стањевића рупа.

Коришћена је по узору на "кланицу" у Ритопеку, а након злочина, како се претпоставља, буквално је демолирана како би се прикрили трагови бруталних злочина. Зидови су глетовани, кречени, мењане су плочице, стављана су нова врата, намјештај, паркет, буквално све што је могло.

Подсјетимо, наводно истог дана када је у Србији ликвидиран Лазар Вукићевић, како се сумња, Веља Невоља и Маре Месар су са Јанковићем у кућу коју им је Радоје Живковић дао на коришћење "навукли" Хоџића и Спахића да дођу, а потом их брутално ликвидирали.

Судбина трећег - Мила Радуловића Капетана, и даље није позната, али се претпоставља да су га одвели на другу локацију и мучили, а потом, највероватније убили.

Kurir.rs/Blic

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:21