/ -/FOTO: KURIR.RS, SKRINŠOT-KURIR
21/04/2022 u 21:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како је група Дарка Шарића обиљежавала кокаин и пошиљке: "Канта је на земљи"

Криминална група Дарка Шарића, како се сумња, прошверцовала је од 2019. до 2022. године око тону кокаина из Јужне Америке у Европу

Криминална група ухапшеног Пљевљака, како се сумња, шверцовала је наркотике из Јужне Америке у Европу, а на пакетима је писало "HH", "Iso", "Icon", "33", "bug" i "munga", пише Kurir.rs.

Криминална група Дарка Шарића, како се сумња, прошверцовала је од 2019. до 2022. године око тону кокаина из Јужне Америке у Европу, а хрватски истражитељи који су укључени у међународну акцију, како преносе тамошњи медији, открили су да је дрога коју су они пребацивали имала ознаке "HH", "Bug", "Iso" "Icon" i "33".

Хрватски Јутарњи лист открива, позивајући се на изворе из истраге, да су неке од врећа с кокаином носиле ознаку "munga", што је био и надимак пошиљаоца из Колумбије.

Контејнери с бананама

- Кокаин је утовариван у Колумбији и Еквадору у контејнере са бананама, који су регуларно путовали у Европу. Милан Миловац, као и Мануел Вулић, били су задужени да се договарају о куповини кокаина од произвођача и да ангажују људе за утовар у контејнере. Утоварену дрогу су фотографисали и стављали уређај за праћење у контејнер како би у сваком тренутку знали гдје се налази - открили су хрватски истражитељи.

Они објашњавају и да је група, која је дјеловала док је Дарко Шарић био у притвору, све пошиљке, утоваре, истоваре, па чак и убиство најближег сарадника Милана Миловца, договарала путем Скај апликације за мобилни телефон.

"Кутија се зелени или црвени"

Припадници организоване криминалне групе, како се сумња, ангажовали су и лучке раднике да за њих из контејнера са бананама ваде пошиљке наркотика. У разговорима преко Скаја извјештавали су једни друге о томе.

- Разговарали су превише отворено, "канта је на земљи" значило је да је контејнер истоварен са брода, "кутија се зелени" значи да контејнер није предвиђен за скенирање, а када кажу "кутија се црвени", значи да ће да иде на скенер и да постоји опасност да дрога буде пронађена - открили су истражитељи

- Били су прилично опуштени, размијењивали су фотографије кокаина, договарали се о утовару, истовару, наводили тачне количине новца, па чак и ликвидацију. Практично нису користили шифровану комуникацију, већ сленг. Рецимо, синоним за контејнер у који се утоварује дрога у товар банана био је "канта" или "кутија", "радити свич" значило је да ваде кокаин из контејнера у луци. "Човјек стигао жив", значило је да је курир успјешно завршио примопредају кокаина - открили су они.

Извори подсјећају да је највећа количина количина, како се сумња, допремљена у луку Плоче у Хрватској, коју су у међусобној комуникацији звали "Пољска".

Корона и Џибони

- Користили су надимке у комуникацији, сумња се да је Дарко Шарић био Корона, његов ухапшени адвокат Дејан Лазаревић Апис, сарадник у Колумбији Джибони. Петар Ћосић, који је означен као вођа хрватског огранка групе на Скају, био је Шарац, Паћино и Шеф, док је Мануел Вулић, његов најближи сарадник, који је обухваћен и истрагом у Србији, на Скају био Озун и Џеј Балвин, што је иначе име колумбијског певача - обелоданили су сумње истражитеља упућени извори хрватских медија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:50