/ Фото: Архива
25/11/2021 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Караџићева ћерка тврди: Радовану не дају доктора, на преглед чека пола године

Ћелија му је мрачни собичак, неуслован и за оставу, наводи Соња Караџић Јовановић

Први предсједник Републике Српске Радован Kараџић, који служи казну затвора након што је оптужен у Хашком трибуналу, суочава се са немогућношћу да добије љекара специјалисту који ће га прегледати, тврди његова ћерка Соња Караџић Јовановић. 

Kако је казала за Вечерње Новости, у затворском комплексу у Великој Британији постоји медицинска служба и особље је љубазно, али они су немоћни када је неопходан преглед специјалисте или нека од дијагностичких метода.

- Одавно је прошао рок за обавезну контролу код офталмолога, а слабо освјетљење у ћелији и у току дана додатно му погоршава вид. Мјесецима чека и решавање проблема са вратним дијелом кичме, што захтијева да се уради ваљана дијагностика, најмање колор-доплер крвних судова врата, као неинвазивна и јефтина метода. Ни то му не дају, иако је преглед брз, једноставан и траје само неколико минута. Kако не дају специјалисту, тако нема ни терапије. Остала коју прима је неадекватна и неконтролисана, са неким нуспојавама које он пријављује, али одговора нема- истакла је Караџић Јовановић.  

Она указује да су ово само неки од прилога цијелој серији доказа да Велика Британија није способна да пружи ни основну здравствену заштиту иностраним затвореницима.

Караџићева ћерка тврди да је Радован практично изолован и изопштен од цивилизације, а да му је ћелија мрачни собичак, неуслован и за оставу.

- "Вечерње новости" добија два до три пута мјесечно по 10-15 бројева одједном и то му је осим неколико контаката телефоном једини прозор у свијет. Ипак, више него солидно је информисан о свим дешавањима у свијету и код нас, па ме често изненади неким коментаром или питањем. Нема ни ормар за веш и личне ствари, па је сам од картонских кутија у којима му је допремљено нешто ствари из Хага направио полицу-ормар у којем држи гардеробу, књиге и друге личне ствари- навела је она. 

Додатне неприлике за Kараџића су што је послат далеко од своје земље, па породица и блиски пријатељи не могу да га посећују.

За Британију је потребна и виза, затвор је на удаљеном острву, а и нема директне везе, што све додатно компликује реализацију било какве посјете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:30