Испред Основна школа ”Владислав Рибникар” / - Основна школа
26/07/2023 u 15:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kažnjeni psiholog, pedagog i sekretar u "Ribnikaru"

Prema navodima u dokumentu, disciplinski postupak sproveden je prema pedagoškinji Jeleni Vujičić, psihološkinji Lidiji Maksić, kao i sekretarki Neveni Pavlović

Psihologinja, pedagoginja i sekretarka beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj je početkom maja ubijeno devet učenika i čuvar, sankcionisane su dvomjesečnim umanjenjem zarade od 20 odsto, saznaje "Danas".

Ove sankcije epilog su disciplinskog postupka koji je krajem maja protiv tri zaposlene inicirala Prosvjetna inspekcija, a sprovela razriješena direktorka škole Snežana Knežević.

Prema navodima u dokumentu, disciplinski postupak sproveden je prema pedagoškinji Jeleni Vujičić, psihološkinji Lidiji Maksić, kao i sekretarki Neveni Pavlović.

Disciplinski postupak protiv Vujičićeve pokrenut je zbog sumnje da je počinila težu povredu radne discipline i to nesprovođenje mjera bezbjednosti djece, učenika i zaposlenih, kao i neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga direktora u toku rada.

Istovremeno, Maksićeva takođe se teretila za težu povredu discipline, ali samo u članu zakona koji se odnosi na neizvršavanje ili nesavjesno izvršavanje naloga direktora.

Pavlovićeva je disciplinski odgovarala zbog utvrđenih propusta u poštovanju člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji uređuje poslove sekretara.

Sve tri zaposlene sankcionisane su na identičan način i to dvomjesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto.

Disciplinski postupci bili su predloženi nakon vanrednog inspekcijskog nadzora koji je sproveden poslije pucnjave u ovoj školi. Inspekcija je predložila i razrešenje direktorke škole Snežane Knežević. Od početka jula, za vršiteljku dužnosti direktorke imenovana je Anđela Petrović.

Takođe, kao posljedica inspekcijskog nadzora smijenjen je školski odbor, a imenovan privremeni organ upravljanja.

Učenik OŠ "Vladislav Ribnikar" K.K. (13) je 3. maja ubio čuvara škole i devetoro učenika, nakon čega je uhapšen. Imajući u vidu da je u trenutku izvršenja krivičnog djela imao manje od 14 godina, kako su saopštili zvaničnici, on ne može biti krivično gonjen.

Protiv dječakovog oca se vodi istraga zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, dok se protiv majke vodi istraga da je počinila djelo zanemarivanje i zlostavljanje djeteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:11