Снаге Кфора стигле на Јариње / - скриншот Јутјуб
02/10/2021 u 07:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кфор стигао на Jариње, почиње повлачење jединица РОСУ

Повлачење специjалних полициjских снага и барикада требало би истовремено да почне данас од 8 часова уjутру и да се заврши наjкасниjе до 16 часова

Припадници КФОР-а који су јутрос стигли на Јариње и Брњак започели су патролу на административним прелазима јавља репортер "Новости".

Репортер на терену јавља да су управо из правца Лепосавића ка централној Србији прошли камион и аутомобил.

Војници Кфора са пет возила су се распоредили на положаје Росу на Јарињу, док је у овом тренутку на Брњаку у току рашчишћавање једне траке како би тим путем могли да дођу припадници Кфора и да се повуку специјалци косовске полиције.

С друге стране, албански медији јављају да су из РОСУ навели да имају наређења да се не повуку "док се цио пут не рашчисти", иако су им из Кфора саопштили да би требало да напусте положај чим се отвори једна трака пута.

Сходно договору, припадници Росу требало би данас најкасније до 16 часова да се повуку, као и да се блокаде уклоне.

Припадници Росу су спаковали своје ствари и опрему у џипове и чекају знак за покрет.

image

Кфор стиже на Јариње

- принтскрин РТС

Како репортер "Новости" јавља неколико возила Кфора заузело је положаје на Јарињу. Очекује се почетак повлачења припадника РОСУ.

Како репортер „Новости“ јавља, једна трака је оспособљена за саобраћај. На самом административном прелазу су и даље окупљени грађани који стоје у групама поред колоне камиона који се налазе у десној коловозној траци.

На прилазном путу идући из правца Лепосавића налазе се бројна возила Кфора док су на почетку блокаде такође присутни бројни припадници Кфора и Еулекса.

На самом административном прелазу, гдје су окупљени грађани који су данима протествовали због одлуке Приштине о таблицама, пристигло је 20-ак војника Кфора који су били у извидници како би заузели положај умјесто припадника (тзв.) косовске полиције.

На Јарињу су присутне и бројне новинарске екипе, политички представници Срба са Космета, а радници комуналног предузећа прикупљају отпад.

image

Снаге Кфора стигле на Јариње

- скриншот Јутјуб

Према договору постигнутом у Бриселу, предвиђено jе да се данас специjалне косовске полициjске снаге, истовремено са српским барикадама, повуку са административних прелаза Jариње и Брњак, а велика колона са припадницима Кфора се већ око шест часова уjутру упутила према сјеверу Косова.

Кфор ће распоредити своjе трупе на административним прелазима коjе би ту требало да остану наредне двије седмице.

Повлачење специjалних полициjских снага и барикада требало би истовремено да почне данас од 8 часова уjутру и да се заврши наjкасниjе до 16 часова.

Од понедјељка на административним прелазима за возила ће бити успостављен режим са "стикерима" до коначног рјешења регистарских таблица.

Као посљедња тачка договора, предвиђа се формирање радне групе коjа ће радити на траjном рјешењу за регистрске таблице по стандардима и праксама ЕУ.

Групу ће чинити представници ЕУ, коjи ће њом и предсједавати, као и представници Београда и Приштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:14