Stjuard Manč / - RADIO KIM
10/10/2023 u 16:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komandant NATO u Napulju: Dovlačimo na Kosovo teže naoružanje

To je poruka za sve, da odustanu od provokativnog ponašanja i agresije jedni prema drugima i da se vrate diplomatiji i pregovorima

Novi komandant KFOR-a, turski general Ozkan Ulutaš kaže da mu je prioritet da doprinese konstruktivnom dijalogu, te da trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto političkim procesom i dijalogom.

- Realistično i trajno rješenje za Kosovo može biti postignuto samo kroz politički proces zasnovan na dijalogu i međusobnom poverenju. Moj prioritet i želja je da doprinesem konstruktivnom dijalogu, ostvarujući na povjerenju zasnovanu kominikaciju i okruženje sa svim međunarodnim i drugim činiocima u našoj sferi interesa - rekao je Ozkan Ulutaš u obraćanju nakon inauguracije.

Dodao je da su nedavni događaji na sjeveru Kosova otkrili nepredvidivu i krhku prirodu bezbjednosnog i sigurnosnog okruženja u regionu koja može biti ugrožena bilo kada.

- To čini postojanje i misiju koju KFOR sprovodi još važnijom. Zato je imperativno da KFOR zadrži svoju spremnost da efektivno ispunjava svoju misiju i ostane budan i spreman za bilo kakav mogući razvoj situacije koji može uticati na bezbjednosno okruženje - dodao je turski general.

Najavio je da će KFOR pod njegovom komandom nastaviti da sprovodi svoju misiju "sa potpunom nepristrasnošću i profesionalizmom" i naveo da to zahteva međunarodna odgovornost u skladu sa ciljevima i vrednostima NATO-a i UN-a na kojima je zasnovan mandat misije.

Ozkan Ulutaš dužnost komandanta KFOR-a preuzeo je od italijanskog general-major Anđela Mikele Ristuča, a ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i admiral Stjuart B. Manč, komandant Komande združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju.

I Manč je ponovio da je za stanje na sjeveru Kosova potrebno diplomatsko rešenje.

- Situacija na sjeveru je napeta, imamo okolnosti da dio stanovništva nije više zastupljen u institucijama, ponekad po sopstvenom izboru. I zbog toga još jednom pozivam na pregovore i diplomatiju. Povlačenje srpskih snaga iz blizine administrativne linije jeste jedan od poteza koji doprinose spuštanju tenzija" - rekao je Manč na događaju primopredaje dužnosti komandanta KFOR-a.

Podvukao je da je broj trupa KFOR-a povećan i da je 600 vojnika iz Turske zamijenjeno vojnicima iz Bugarske i Grčke.

- Posle 24. septembra aktivirani su vojnici iz Velike Britanije i Rumunije, preko 600 pripadnika i sada dovlačimo teže naoružanje kako bi KFOR bio u mogućnosti da se bolje odbrani i odvratio druge od daljih aktivnosti. To je poruka za sve, da odustanu od provokativnog ponašanja i agresije jedni prema drugima i da se vrate diplomatiji i pregovorima. Što se tiče preuzimanja odgovornosti na sjeveru, ona leži na kosovskoj policiji, ona je prva odgovorna, potpomognuta Euleksom i tek onda KFORom kao trećim odgovornim - zaključio je Manč.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:53