Курти / Фото: ARMEND NIMANI/AFP/PROFIMEDIА
27/08/2021 u 09:07 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти прави нову комисију за демаркацију границе са Црном Гором

Косовски премијер изјавио је у јулу Скупштини Косова да неће бити спровођења Споразума о демаркацији са Црном Гором, у облику у којем је ратификован 2018. године

Дио странака на Косову (под Резолуцијом УН 1244) затражили су од премијера Аљбина Куртија да испуни обећање и што прије формира Комисију за демаркацију границе са Црном Гором.

Како преносе приштински медији, прошле су три године од ратификације Спразума о демаркацији границе са Црном Гором у косовском парламенту, а тај процес се још не сматра завршеним.

По дефиницији, демаркација представља утврђивање граничне линије једне земље на основу уговора и постављање граничних закона које она и сусједне земље морају поштовати.

Како наводе приштински медији, Курти, који је некада био највећи противник споразума, још није формирао Комисију за демаркацију границе, коју је најавио прије неколико мјесеци.

Демократска партија Косова и Алијанса за будућност Косова оцјењују да Курти не предузима активности које су у интересу грађана.

Посланица Демократске партије Косова Ганимете Мусљиу каже да Курти не испуњава своја обећања из предизборне кампање.

– Ово није једина тема помоћу које је Курти градио предизборну кампању, био је ту и реципроцитет, затим распуштање Специјалног суда и многе друге, које је пропагирао све док био је у опозицији, а сада их је заборавио – каже Мусљиу.

Посланик Алијансе за будућност Косова Паљ Љекај каже да Курти игнорише веома важну тему, као што је Комисија за демаркацију границе.

– Зависи од Куртија и онога што он види као приоритет. Ако буде ангажован онолико колико је био у опозицији, онда се надамо да ће ова комисија бити формирана што је пре могуће. Што се тиче црногорске стране, они се бране, али ми смо се као Косово сложили да постоји резолуција и два споразума и штитимо интересе Косова – рекао је Љекај.

Споразум о разграничењу са Црном Гором потписан је 2015. године у Бечу, а допуњен анексом споразума између два бивша предсједника, косовског Хашима Тачија и црногорског Филипа Вујановића.

Курти je изјавио у јулу Скупштини Косова да неће бити спровођења Споразума о демаркацији са Црном Гором, у облику у којем је ратификован 2018. године.

– Као што вам је познато, Државна комисија за демаркацију и одржавање граница нема мандат. Када будемо имали новоименовану комисију, сва неријешена питања ће се рјешавати путем посебних механизама које ће ова комисија препоручити – казао је Курти одговарајући на посланичко питање.

Додао је да ће се потрудити да исправи све оно што је неправедно и погрешно учињено 2018. године, када је ратификован тај споразум.

– Користићу механизме, чим будем могао, колико год будем могао, како бих исправио страшне фаталне грешке које сте направили у претходном законодавном тијелу – казао је Курти.

Предсjедници Косова и Црне Горе 2018. године постигли су заједничку декларацију путем које су се Косово и Црна Горе сложили да Косово процесуира и уложи напоре да ратификује Споразум о демаркацији са Црном Гором.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:09