/ Фото: SPUTNIK/Лола Ђорђевић
28/04/2022 u 19:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кустурица: Прогон руског народа ме подсјећа на Јевреје и Кристалну ноћ

Немогуће је затрти културу, то је једноставно залудан посао, и толико ће Достојевски како вријеме буде одмицало све више и више бити у праву, каже прослављени српски режисер

Ова хајка против једног читавог руког народа ме подсјећа на Кристалну ноћ и на онај период прије 1940. када су Јевреји били у сличној позицији, а надам се да ће тај ембарго на народ да се укине оног тренутка када и тај рат добије своју завршну фазу, казао је прослављени српски режисер Емир Кустурица.

- Чињеница да се у Тајм магазину појави чланак који говори о томе да је Достојевски крив за ово све, једноставно говори о много већем лому него што се нама чини. А тај прелом душе, иако је у овом европоцентричном свијету присутан, огроман дио свијета уопште не уважава. С тим што је овај гласнији, јачи су мегафони, али немогуће је затрти културу. То је једноставно залудан посао. И толико ће Достојевски како вријеме буде одмицало све више и више бити у праву- казао је Кустурица за Спутњик. 

Режисер се осврнуо и на полемику која се повела на друштвеним мрежама око фотографије српске представнице на овогодишњој Пјесми Евровизије Ане Ђурић Констракте, на којој се види намештај у облику слова „З“, а који су многи протумачили као недвосмислену подршку руској војсци у Украјини.

- Све је то дио те Кристалне ноћи. То су кристални дани који су дужи од те ноћи. И у тим кристалним данима се одвија нешто што је било незамисливо. Ми смо одрасли уз ратове, ја сам одрастао уз Вијетнамски рат, тек се био завршио Корејски. Присуствовали смо у два наврата рату у Ираку, гледали смо лом у Либији, гледали смо рат у Сирији. И сви су ти ратови били правдани или су прећутно узимани у обзир, јер је сила то могла себи да обезбиједи. А сада се дешава један рат који има своју предигру. Тај рат није почео сада, он траје од 2016. године када је тадашњи предсједник Украјине рекао: ‘Наша дјеца ће да иду у обданиште, а њихова неће‘ – мислећи на Донбас – ‘Наша дјеца ће да заврше факултете, њихова неће. Ми ћемо да добијамо пензије, они неће‘. Он је тада још, 2016. године, обећао овај рат који се данас дешава- закључио је Кустурица. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:40