/ -Фото: Архива
17/08/2021 u 07:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кустурица: Српски народ је дужан да очува своју светосавску идеју

То је једина наша егзистенцијална онтолошка линија, каже прослављени режисер

Прослављени режисер Емир Кустурица сматра да је идејом контроле и уцјеловљења свијет „под фирмом морала изгубио морал“, а да је српски народ, стојећи на мјесту између двије цивилизације, задужен да своју светосавску идеју очува као једину егзистенцијалну онтолошку линију.

Он је за Спутњик рекао да је велико питање у којој мјери данас западно хришћанство опстаје и примјећује да је то у Европи све мање.

– Свијет је изгубио морал због тога што је индивидуални морал доведен у питање. Чак је и системско рјешење идеје родне равноправности заправо један од тих механизама. Други је „блек лајвс метер“ зато што умјесто да се профилише социјалност те двије расе, оне се упућују једна против друге – наводи Кустурица.

Говорећи о томе да је на Западу индивидуализам стигао до слијепе улице, Кустурица каже да је данас тешко доћи до дубоких истина, оних које могу бити примијењене у обичном животу.

– Тешко је то зато што је број изазова огроман, што дјеца одрастају уз порнографију, што њихова имитација тог фиктивног свијета постаје њихово искуство, а не директно искуство. Можда овог директног искуства више и не може да буде с обзиром да је планета накрцана камерама на које су људи пристали – закључује Кустурица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:40