Мирослав Лајчак / - (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/BS)
30/01/2024 u 19:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak razočaran: Malo je napretka u dijalogu

Sada ćemo analizirati ono što sam čuo od Vučića i Kurtija i obavjestićemo rukovodstvo EU i pripremiti sledeće korake za dijalog. Proces normalizacije mora da se nastavi jer koristi ljudima koji ovde žive

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao u Prištini da je "u širem pogledu malo napretka" u procesu normalizacije odnosa.

- Zahvaljujući dijalogu, imali smo važne rezultate krajem prošle godine, kao što su energetski sporazum i Ohridski sporazum. Oni su konkretan dokaz za to. Ali malo je napretka u širem pogledu na proces normalizacije. Imali smo dogovore u februaru i martu prošle godine za koje nema potrebe za pitanjem šta treba da se radi, već kada ćemo to da uradimo. Ako mene pitate, uradio bih to što je prije moguće da bismo mogli da krenemo u realizaciju - rekao je Lajčak, prenosi N1.

- Putovao sam u Beograd i Prištinu da razgovaramo o procesu normalizacije, da vidimo gdje smo i da razgovaramo o tome koliki napredak može da se postigne pre izbora - dodao je on.

Lajčak je sastanak s Kurtijem i zamjenikom premijera za evropske integracije Besnikom Bisljimijem opisao kao „koristan, veoma dobar i iskren“.

Kazao je da će rukovodstvo EU obavestiti o sastancima koje je imao u Prištini i Beogradu da bi pripremili „naredne korake u dijalogu“.

- Sada ćemo analizirati ono što sam čuo od Vučića i Kurtija i obavjestićemo rukovodstvo EU i pripremiti sledeće korake za dijalog. Proces normalizacije mora da se nastavi jer koristi ljudima koji ovde žive - rekao je Lajčak medijima.

Upitan da li je tokom sastanka sa Kurtijem i Vučićem bilo rijeći o napadu u Banjskoj, odgovorio je potvrdno.

- O napadu u Banjskoj se govori na svakom sastanku od kada se desio, a ja sam to iznio juče u Beogradu jer, naravno, evropska javnost i zemlje članice EU zahtevaju i pritiskaju na posledice i da se odgovorni privedu pravdi - rekao je on.

Lajčak je kazao da EU ne vodi istragu o tome, već da to rade pojedine države.

Kazao je i da je i odluka Centralne banke Kosova o euru kao jedinoj valuti za gotovinsko plaćanje na Kosovu, bila dio razgovora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:17