Miroslav Lajčak / RTRS
30/06/2022 u 20:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak upozorio Prištinu – potezi Kosova promijenili sve, dijalog je rješenje

Pokušaj Brisela da Beograd i Prištinu vrati za pregovarački sto propao je posle reciprocitetnih mjera prištinskih vlasti i odluke o preregistraciji vozila sa srpskim oznakama i zamene ličnih karti, privremenim potvrdama

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak upozprio je vlasti u Prištini da su njihovi posljednji potezi promijenili situaciju u pregovorima sa Srbijom i pozvao obje strane da rješenje problema traže dijalogom.

Lajčak je poručio da se kriza ne smije dozvoliti i da rješenja spornih pitanja treba tražiti isključivo u dijalogu.

Pokušaj Brisela da Beograd i Prištinu vrati za pregovarački sto propao je posle reciprocitetnih mera prištinskih vlasti i odluke o preregistraciji vozila sa srpskim oznakama i zamene ličnih karti, privremenim potvrdama.

Evropski izaslanik došao je sa namjerom da dvije strane približi na putu normalizacije odnosa, ali registarske tablice promijenile su taj pravac, pa se briselski izaslanik „izgubio u oluji“, navode beogradski mediji.

„Imamo sad novu situaciju, koja je nastala juče, koja je promijenila i moje planove i teme mojih razgovora. Sad treba da rješavamo ovu situaciju i ne smijemo da dozvolimo da dođe do krize i naravno, potrebno je da tražimo rješenja u dijalogu, a ne preko konfrontacija“, kazao je Lajčak novinarima u Beogradu.

Lajčak objašnjava da je sa srpskim predsjednikom vodio ozbiljan razgovor, ali nije želio da komentariše ono što se čulo prije večere na balkonu zgrade Predsedništva. Vučić je posle odluke Vlade Kosova da preregistruje vozila sa srpskim tablicama, održao, kako je objasnio, najoštriju konferenciju za medije sa osmjehom na licu.

"I oni su nama dali rok za ove tablice do 31. septembra, što znači da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. Godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i predstavnika kosovskih Albanaca. Pri tome, Amerikanci su najmanje bahati i arogantni u odnosu na sve ove druge", izjavio je Vučić.

"Da dopustimo nove 'Oluje', novi 'Bljesak', taj film nećete gledati i jasno je da nema ni dijaloga ni razgovara ni bilo čega", kazao je Vučić.

"Da napadamo nikog nećemo, ali ih molimo da ne napadaju naš narod, da ne bude neko je pretio, oni prete, mi molim", izjavio je takođe Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:24