/ - FOTO: MUP RS/Kurir.rs
03/09/2022 u 09:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lalić prvi put pred Belivukom i Miljkovićem kao svjedok- saradnik

Lalić će, kao i druga dvojica svjedoka-saradnika, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević u sud biti doveden sa sigurne lokacije, u pratnji policije

Srđan Lalić,  koji je s Veljkom Belivukom pozirao pored brutalno mučenog Gorana Veličkovića, u ponedeljak će se prvi put naći iza druge strane stakla u sudnici pošto je između dva ročišta posao svjedok-saradnik, piše Kurir.rs.

Mjere obezbjeđenja

Lalić će, kao i druga dvojica svjedoka-saradnika, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević u sud biti doveden sa sigurne lokacije, u pratnji policije.

- Očekuje se da mjere obezbjeđenja u sudnici i oko suda budu neviđene. Trojica svjedoka-saradnika neće biti u boksu za optužene, koji je zaštitnim staklom odvojen od sudnice. Oni će biti smješteni u samoj sudnici, u kojoj sede zamjenik tužioca, sudsko vijeće, advokati, kao i oštećeni - objašnjava sagovornik Kurira kako će izgledati prvo dovođenje Srđana Lalića u sudnicu.

Ostali bez advokata Ristović

 Advokat Nikola Ristović, koji je pred Specijalnim sudom zastupao Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potvrdio je za Kurir da je otkazao punomoćje dvojici organizatora kriminalne grupe, ali i ostalim optuženima koje je zastupao u tom predmetu.

- Otkazao sam punomoćje svima i neću zastupati nikoga u predmetu. Kako je već zakazano pripremno ročište, zamolili su me da ostanem na ovom, ali nakon toga ne zastupam više u tom predmetu. Što se razloga otkazivanja punomoćja tiče, oni predstavljaju advokatsku tajnu i ne bi bilo u redu da ih iznosim - rekao je Ristović za Kurir.

On napominje da će, ukoliko se čak Belivuk i Miljković jave za riječ i požele da izađu za sudsku govornicu, oko njih će u svakom trenutku biti nekoliko zatvorskih i sudskih stražara.

- Koliko su kivni na pripadnike kriminalne grupe koji su sa njima učestvovali u najtežim zločinima, a onda odlučili da progovore i priznaju sve, pokazali su u sudnici pre nekoliko mjeseci. Tada su pri samom ulasku dobacivali Hrvatinu i Spasojeviću i, iako ih je delilo staklo, govorili im da su "pi**e". Odluka Srđana Lalića da progovori sigurno im je najteže pala jer im je on od trojice koji su pristali na saradnju sa tužilaštvom bio najbliži - dodaje naš izvor.

Priznao zločine

Podsjetimo, Lalić je na prethodnom suđenju priznao izvršenje svih krivičnih djela za koja se tereti, tj. pet ubistava po optužnici po kojoj je održano pripremno ročište.

- I na prethodnom suđenju, čim je izgovorio "priznajem izvršenje krivičnih djela", odvojen je od ostalih optuženih. Još tada je bilo jasno da je spreman na saradnju, ne samo da prizna ono za šta mu se sudi već i da istražiteljima da informacije i dokaze o krivičnim djelima koja još  nisu rasvetljena - navodi sagovornik Kurira.

Svjedoci-saradnici pod posebnom pratnjom

- Oni ne izlaze iz pritvora da slobodno šetaju i kreću se gdje žele. Neprekidno su pod nadzorom i budnim okom policajaca koji brinu o njihovoj bezbjednosti. Bez njihove saglasnosti ne mogu da odu čak ni u sud - kaže on i objašnjava da su svjedoci-saradnici u obavezi da budu dostupni sudu, odnosno tužilaštvu, jer u svakom trenutku mogu da budu pozvani da dopune svoje iskaze.

- Čak i kad sud šalje pozive za suđenja, u obavezi je da obavijesti MUP, Jedinicu za zaštitu svjedoka, da nekoga od njih dovede u Ustaničku ulicu - dodaje on i objašnjava da samo mali broj ljudi, upravo iz razloga bezbjednosti, zna gde se svjedoci-saradnici nalaze.

"Nasmejani koljač", nepunih mjesec dana kasnije, potpisao je sporazum o svjedoku-okrivljenom, kojim se obavezao da ispriča sve što zna o zločinima kriminalne grupe u zamjenu za 18 godina zatvora.

Tajna lokacija

- On je potom iz zatvora prebačen na tajnu lokaciju na kojoj ga čuvaju pripadnici Jedinice za zaštitu svjedoka. U obavezi je da pred sudom, odnosno kada za to dođe vrijeme, i pred ostalim optuženima kaže sve što zna. Oni će tada imati mogućnost i da mu postavljaju pitanja, ali i da komentarišu njegov iskaz, tj. da daju eventualno primjedbe na njega - objašnjava  sagovornik. Kako navodi, s obzirom na to da je već osuđen, neće morati da bude dovođen na svako suđenje, kada ona budu počela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 15:45