Rasim Ljajić / - VEčERNJE NOVOSTI
08/03/2023 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljajić: Najvažnije podržati srpski pregovarački tim

Ovo je vrijeme za jednu civilizovanu demokratsku debatu da svako treba da iznese svoj stav oko tog važnog pitanja. Plašim se da se najvažnije državno pitanje polako pretvara u dnevno političko pitanje

Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je najvažnije da se da podrška srpskom pregovaračkom timu, imajući u vidu teške okolnosti u kojima se vode pregovori o Kosovu, prenosi RTV.

Ljajić je za Tanjug rekao da se pregovori vode sa minus pozicije i napominje da bi najgore bilo da Srbija odbije planove koji stižu i bude okrivljena za prekid pregovaračkog procesa, kao i da bi trebalo da se pokaže dobra volja i spremnost na pregovore i na traženje kompromisnog i održivog rješenja.

Kako je rekao, u tome nismo sami, postoji treća strana a to je međunarodna zajednica.

"Ovo je vrijeme za jednu civilizovanu demokratsku debatu da svako treba da iznese svoj stav oko tog važnog pitanja. Plašim se da se najvažnije državno pitanje polako pretvara u dnevno političko pitanje. Dobar dio opozicije na ovom pitanju očekuje da može da ruši Vučića. Ako ne potpiše, reći će evo ulazimo u izolaciju, ponovo smo pod prijetnjom sankcijama međunarodne zajednice, ukoliko potpiše onda će reći evo predaje Kosovo", rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima tek predstoje pregovori oko mape puta, oko svih tačaka koje stoje u francusko-njemačkom planu, kao i razgovori oko nadležnosti ZSO, što je, ocijenio je on, jedno vrlo teško i komplikovano pitanje.

Ističe da se u vremenskom roku od 150 dana, koliko je predviđeno, ne može naći rješenje za tako kompleksne probleme.

Normalizacijom i stabilizacijom regiona, kako kaže, prostor za švercere će biti daleko manji, a ljudi koji se stvarno bave biznisom i trgovinom će imati prilike da trguju i sarađuju na dobrobit svih ljudi.

Ljajić je izjavio da u proteklom periodu nije bio ni u kakvoj političkoj ilegali, već da je svojevoljno izašao iz vlade da bi prepustio mjesto drugima i da bi se posvetio stranačkom poslu.

"Bilo mi je jako važno da stranka nastavi da se razvija. Igrom slučaja sam zbog saobraćajnog udesa, jedno vrijeme zaista bio u pravoj ilegali, sa potpuno drugim prioritetima, a poslije toga i posle oporavka nastavio sam taj posao vezan za razvoj stranačke infrastrukture i više sam nego zadovoljan", rekao je Ljajić za Tanjug.

On je dodao i da dnevno obilazi po dvije ili tri opštine i razgovara sa ljudima.

"Želim stranku da pripremim za sljedeće izbore, kad god oni da dođu", rekao je Ljajić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:10