/ -FOTO: ZELJKO SINOBAD/SHUTTERSTOCK.COM
02/02/2023 u 06:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljekari Instituta "Dedinje” prvi put u svijetu uradili mikrobajpas intervenciju

Uspjeh ove procedure uslijedio je nakon edukacije hirurga Instituta "Dedinje” u Americi

Ishemijska bolest srca predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Jedan od najčešćih načina liječenja jeste hirurška revaskularizacija miokarda, poznatija kao bajpas procedura.

Ova procedura se najčešće izvodi na otvorenom srcu, teškom hirurgijom, a podrazumijeva otvaranje grudnog koša presjecanjem grudne kosti.

U eri minimalno invazivnih procedura Institut "Dedinje” u Beogradu je i u ovoj oblasti napravio iskorak, pa je tako urađen prvi MicroCAB (mikrobajpas) na svijetu.

– Ova procedura podrazumijeva potpuno očuvanje koštanih struktura grudnog koša. Malim rezom, ispod sternalne kosti, hirurg endoskopski uzima najbolji krvni sud koji se koristi za bajpas (unutrašnju grudnu arteriju). Nakon toga, kroz rez od tri do četiri centimetra, kroz lijevi međurebarni prostor pristupa se srcu, a potom ušiva bajpas – objasnio je asistent Igor Živković, kardiohirurg Instituta ,,Dedinje”.

Kod ovakvih bolesnika operacija se može izvesti bez zaustavljanja srca, odnosno na takozvanom kucajućem srcu. 

Uspjeh ove procedure uslijedio je nakon edukacije hirurga Instituta "Dedinje” u Americi, gdje su na Medicinskom fakultetu i u trening centrima kompanije LSI Solutions, vježbali sa kolegama iz Amerike i Evrope na modelima i trenažerima, što im je pomoglo da izvedu ovaj kompleksni zahvat na pacijentu u operacionoj sali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:17