Синиша Мали / - INSTAGRAM, SCREENSHOT
25/05/2022 u 11:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мали: Србија ће складиштити 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској

- У потпуности ћемо имати обезбијеђено снабдјевање гасом у наредном периоду, што је за нас приоритет. Грађани могу да буду мирни и спокојни. Транзит гаса тече несметано из Србије ка Мађарској и обрнуто - додао је Мали

Министар финансија Србије Синиша Мали састао се јутрос у Будимпешти са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, а тема састанка била је актуелна енергетска ситуација и обезбјеђивање Србији капацитета за складиштење гаса у Мађарској.

- Најприје да вам честитам избор, да вам пожелим четири успјешне године. Управо нам је тема била на који начин да сарађујемо више и боље, нама је Мађарска трећи спољнотрговински партнер, иза Њемачке и Кине. Желим да вам захвалим на подршци коју нам дајете по свим важним питањима. Велика и важна вијест за грађане Србије, обезбиједили смо 500 милиона кубних метара складишта за складиштење гаса, то ће обезбиједити стабилност снабдјевања гаса током наступајуће зима. То складиште кренућемо да пунимо до краја јуна. Три милиона кубних метара гаса моћи ћемо да повлачимо већ у октобру, шест милиона у новембру, шест у децембру, по шест у јануару и фебруару и три милиона кубних метара гаса у марту -  казао је Мали након састанка.

- У потпуности ћемо имати обезбијеђено снабдјевање гасом у наредном периоду, што је за нас приоритет. Грађани могу да буду мирни и спокојни. Транзит гаса тече несметано из Србије ка Мађарској и обрнуто - додао је Мали.

- Друга тема која је данас била на столу јесте сарадња између наше електропривреде и компаније НВМ из Мађарске. Ту постоји читав низ разних пројеката које смо идентификовали - улагања у ОИЕ, заједнички наступ када је набавка електричне енергије на тржишту у питању... Мислим да смо сви свјесни велике енергетске кризе у свијету, неизвјесности и великих проблема са којима се све земље суочавају. Оно што је за Мађарску и Србију важно - схватили смо једно, а то је да смо заједно много јачи и много способнији не само да добијемо добру цијену енергената, јер данас је цијена мање важна, него да обезбиједимо сигурно снабдјевање тим енергентима - рекао је Мали.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешког пријатељства двије земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:36