/ Фото: Анадолија
27/05/2021 u 07:45 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Масовна производња Спутњика В у Србији почиње крајем маја

У београдском Торлаку производи се прва и друга компомента вакцине

Милионска масовна производња вакцине 'спутњик В' у Србији почиње крајем маја, саопштили су из Института Торлак. 

Руски Национални институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" потврдио је квалитет вакцине произведене у Торлаку и тако одобрио да се те вакцине производе у Србији. 

У признатом београдском институту производи се и прва и друга компонента вакцине "спутњик В". Прва доза има плаву ознаку, док црвену ознаку носи друга доза, преноси РТС. 

- И за компоненту 1, ту дозу која се даје као прва вакцина, и за другу – апсолутно смо морали да урадимо по три такозване валидационе серије. То су прописни захтеви, строги, високи захтеви фармакопеје да се свака од тих вакцина и свака серија контролише по строго дефинисаних 18 параметара. Они су као такви захтев свима који су у стању да им одговоре. Оно што је нама као одговор из Русије из 'Гамелеја' стигло да су наши резултати били далеко најбољи у свим тим праћеним параметрима - наводи Вера Kозарски, помоћница директора за производњу у Институту "Торлак".

Након добијеног зеленог светла, остаје питање – када ће притиснути дугме за почетак масовне производње?

- Милионска масовна производња вакцине 'спутњик В' у држави Србији почиње крајем маја и трајаће сходно потребама надаље - поручује Kозарски.

И на томе се, кажу, неће зауставити.

- У питању су озбиљне инвестиције у производне програме Института. На тај начин 'Торлак' намерава да се врати на старе стазе славе и да поред задовољавања потреба домаћег тржишта, да у великој мери задовољи потребе постојања и на иностраном тржишту. Ми смо у претходном периоду успели да опстанемо у тешким тржишним условима и задржали смо целокупан асортиман, а за наредне године очекујемо проширење - наводи Давор Митровић, помоћник директора за финансијске послове Института "Торлак".

За готово сто година Институт "Торлак" може да се похвали производњом вакцина, серума и подлога, а у години пандемије са 230 запослених урадили су више од 400.000 тестова

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:29