Marko Miljkovic grli zrtvu skaljarca M.R. / - TV PINK SCREENSHOT
15/03/2022 u 10:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миљковић из ћелије редовно шаље дописе тужиоцу: "Погледајмо се у очи"

Сличан вид одбране, одабрао је и други окривљени Вељко Беливук. Он, додуше, још није почео да шаље писма, већ своје биљешке чита за судском говорницом.

Марко Миљковић, један од вођа криминалне групе, којој се се суди у Специјалном суду за најтежа кривична дјела, међу којима су убиства и киднаповања, из притворске ћелије редовно пише писма тужиоцу, у којима га, како сазнају Новисти  "упозорава" да чини "криминалне радње", нуди "своје" свједоке сараднике, позива да се "погледају у очи"... Иза оваквог понашања оптуженог, међутим, крију се, заправо, пријетње заступницима оптужнице и то баш пред почетак суђења.

Сличан вид одбране, одабрао је и други окривљени Вељко Беливук. Он, додуше, још није почео да шаље писма, већ своје биљешке чита за судском говорницом. И о свему је спреман, попут Миљковића, да говори осим о монструозним злочинима за које су обојица окривљени. Ни ријеч нису спремни да изусте ни о двије куће смрти, у Ритопеку и Сурдуку, гдје су завршавале жртве, за чију су смрт оптужени.

Тако се, на пример, Миљковић у писму послатом из ћелије 62, средином јануара ове године, осврће на одлуку својих дојучерашњих војника, Бојана Хрватина и Николе Спасојевића, да признају кривицу и пристану на вишегодишње казне затвора. Поред осталог, овај оптужени сугерише да ће један од њих да дигне руку на себе и поручује тужиоцу:

"Његов је живот у вашим рукама"

Осам дана касније, Миљковић поново узима оловку у руке и пише ново писмо. У новом обраћању он "жали" што је тужилаштво одустало од свједока "Владе Драганића и Срђана Лалића" и "обећава" да ће пронаћи три нова, од којих је први Милош Будимир.

Интересантно, али сваки пут се Миљковић обраћа једном тужиоцу и то Саши Иванићу, иако их је у овом предмету чак тројица. Поред тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића и Иванића, истрагу води и тужилац Зоран Бабић.

На једном од последњих испитивања, у фебруару, када је требао да одговара на питања из проширења истраге, а тичу се његове умјешаности у убиства Горана Михајловића и Николе Митића, Миљковић је поново затражио да се сретне са тужиоцем Иванићем.

- Саслушање окривљених је обављао Бабић, али то овом окривљеном из неког разлога није одговарало - наводи  саговорник близак истрази. - Миљковић је био нервозан и у једном тренутку је врло дрско почео да се понаша. Рекао је да "њима нико није ни до кољена", па је још и претећи поручио: "Џаба сте добили ордење за храброст, а ја ћу вам показати како то изгледа у другом полувремену".

"Разочаран" што се тог дана није срео са тужиоцем Иванићем, Миљковић пише ново писмо одмах сутрадан:

- Покушајте да нађете времена да се погледамо у очи, да вам кажем још нека моја сазнања о вашим поступцима ван закона-наводи он.

Зашто се Миљковић, поред Ненадића и Бабића, обрушио баш на тужиоца Сашу Иванића, сазнаће и јавност, чим суђење мало одмакне. Ипак, није њему трн у оку само полиција и Тужилаштво за организовани криминал, већ и поједини људи из врха државе, које су они апострофирали као кривце, што се њиховим крвавим дјелима, под утицајем вођа "кавачког клана", стало на пут!

Одбијен захтјев за изузеће

Апелациони суд одбацио је захтјев за изузеће предсједника Вишег суда у Београду, Александра Степановића, који је прошлог уторка суду поднио адвокат Дејан Лазаревић, бранилац Вељка Беливука и Марка Миљковића, што су они подржали. Захтјев је одбачен као недозвољен, јер Степановић није поступајући судија, али и јер нису наведени разлози за његово изузеће.

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић је у петак одбио као неоснован захтјев за изузеће својих замјеника тужилаца Саше Иванића и Зорана Бабића, што је такође затражио адвокат Лазаревић, пред почетак припремног рочишта. Изузеће Ненадића претходно је одбило Републичко јавно тужилаштво.

Против свједока 

И Вељко Беливук умјесто да одговара на питања о свом учешћу у пет убиства, за које су до сада оптужени, док се за још два води истрага, такође се обрушио на свједоке-окривљене. И његов и Миљковићев начин досадашње одбране дјелује "уиграно" и инструисано. Беливук је на саслушању у фебруару говорио како "никоме није дирао породицу" и запријетио:

- Има она стара српска што каже: "Ко се задњи смије најслађе се смије". Ја се уопште не смијем, ја то чувам за крај. Па ћу пјесму "А сад адио" да пјевам онима који су ми радили о глави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:51