Мирослав Мишковић / - принтскрин Јутјуб
25/10/2021 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мирослав Мишковић данас пред Апелационим судом

Замолио бих вас да на основу пресуде, доказа које је поднијело тужилаштво током суђења, које нажалост траје већ девет година пресудите на основу доказа и закона, кратак је био Мишковић

Главни претрес у другостепеном поступку против власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића и осталих оптужених у том случају треба да почне данас пред Апелационим судом у Београду.

Претрес ће се одржати у судској згради у Савској улици - Палати правде у судиници 1 и заказан је за цијелу ову седмицу.

Овај претрес је због недостатка тонског снимања претреса, у складу са одредбама Законика о кривичном поступку, био прекинут средином јула на инсистирање адвоката одбране.

У јуну је претрес почео изјашњавањем оптужених, без тонског снимања, али је на инсистирање одбране, која има низ доказних предлога које жели да представи петочланом вијећу Апелационог суда, одложен, јер тај суд нема услове за тонско снимање.

Тонско снимање суђења, предвиђено је као обавезно за кривична дјела организованог криминала за која се терете оптужени у овом случају, како пред првостепеним судом, Посебним одјељењем Вишег суда у Београду (Специјалним судом) тако и пред другостепеним судом - Посебним одјељењем Апелационог суда.

image
- принтскрин Јутјуб

На почетку претреса у јуну предсједник судског вијећа Драган Ћесаровић рекао је да планира да испита све окривљене и пет вјештака, како би им разјаснили околности које су члановима вијећа остале нејасне.

Подсјетио је да је то вијеће након што је у септембру прошле године разматрало жалбе на првостепену пресуду Мишковићу и осталим оптуженим, одлучило да отвори главни претрес у другостепеном поступку и само изведе кључне доказе неопходне за доношење правоснажне пресуде.

Мирослав Мишковић тада је рекао суду да остаје при својој раније изнијетој одбрани, а оптужен је да је помагао сину Марку у утаји пореза.

- Замолио бих вас да на основу пресуде, доказа које је подијнело тужилаштво током суђења, које нажалост траје већ девет година пресудите на основу доказа и закона - кратак је био Мишковић.

Претрес је по закону јаван, али ће одлука, односно пресуда бити донијета и објављена накнадно, након што буде написана.

Апелациони суд сада треба да донесе правоснажну одлуку, пошто је првостепену пресуду већ једном укидао.

На разматрању је друга првостепена пресуда Мирославу Мишковићу и осталим оптуженим изречена у марту 2019. године у Специјалном суду у Београду.

Том пресудом је Мирослав Мишковић осуђен на двије и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара због помагања сину Марку да утаји порез по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, од 320,3 милиона динара.

Апелациони суд је раније потврдио пресуду којом су Мишковић и остали правоснажно ослобођени оптужби за наношење штете путарским предузећима у Србији, али је укинуо дио пресуде који се односио на утају пореза и наложио да му се суђење понови.

Осим Мирослава Мишковића у овом случају његов син Марко осуђен је на годину дана кућног затвора и новчану казну од осам милиона динара.

Његово предузеће "Мера Инвест" д.о.о пресудом, која се разматра, обавезано је да уплати 320 милиона динара у буџет државе Србије на име неизмирених пореских обавеза.

Власник "Нибенс групе", који је учествовао са Мишковићима у послу са путарским предузећима Мило Ђурашковић, осуђен је на јединствену казну од четири године и три мјесеца затвора и новчану и казну од шест милиона динара због утаје пореза, као и због злоупотребе положаја одговорног лица у случају оштећења крушевачке Фабрике мазива (ФАМ).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:40