Шарл Мишел / - Н1
19/05/2022 u 18:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мишел: Европска униjа потпуно посвећена преговорима са Србиjом

Мишел jе рекао да jе у Београду како би потврдио „пуну посвећеност преговорима Србиjе“ и додао да ће у jуну бити одржан састанак са лидерима Западног Балкана

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел изjавио jе у Београду да jе Европска униjа потпуно посвећена приступним преговорима Србиjе и да желе да прошире диjалог и сарадњу, те да промовишу мир, стабилност и безбиједност.

Мишел jе рекао да jе у Београду како би потврдио „пуну посвећеност преговорима Србиjе“ и додао да ће у jуну бити одржан састанак са лидерима Западног Балкана.

- Желимо да проширимо диjалог и продубимо сарадњу. Рат у Украjини jе уздрмао континет, окончао jе мир за коjи смо се сви борили. Дошло jе вријеме да после ковида морамо да опорављамо привреде и штитимо jедни друге, изазови захтеваjу нове начине размишљања, морамо да убрзамо интеграциjе и створимо подстицаj за реформе. Желимо да дамо бенефите грађанима Србиjе и партнерима у региону. Моjа посјета шаље снажан сигнал блиске сарадње Србиjе и ЕУ, посјетио сам Научно технолошки парк и он jе примјер како ЕУ доприноси будућности Србиjе. Када улажемо у иновациjе, улажемо у српски народ. Ваши проjекти постаjу заjеднички, ваша будућност jе наша заjедничка будућност. Зато jе ЕУ водећи инвеститор. Подржавамо Србиjу и интерконектор између Србиjе и Бугарске и он ће диверзификовати снабдијевање Србиjе - рекао jе Мишел на заjедничкоj конференциjи са предсједником Србиjе Александром Вучићем.

Подсјетимо, предсједник Европског савјета jе раниjе данас рекао да Србиjа ниjе само партнер, већ и приjатељ Европске униjе. Пошто jе са наjвишим српским званичницима обишао Научно-технолошки парк на Звездари, Мишел jе новинарима рекао да та установа показуjе да Србиjа и ЕУ „имаjу заjедничку будућност“.

Мишел каже да у пуноj мјери подржава идеjу да се убрза процес интеграциjа и да он мора бити ефикасниjи.

Већ 19 година jе прошло од Солуна и дошло jе до разочарања. Данас имамо вољу да се погледамо у очи и да видимо како да засучемо рукаве, да повежемо земље и да наставимо даље, рекао jе Мишел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:32