MIP Rusije: Ovo je još jedan korak ka protjerivanju Srba / - NET
01/08/2022 u 00:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moskva: Kriza na Kosovu pokazuje neuspjeh posredničke misije EU

Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspjeh posredničke misije EU. To je i primjer kakvo je mjesto pripremljeno Beogradu u EU, predloživši Srbiji da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika, kažu u MIP-u Rusije

Ministarstvo inostranih poslova(MIP) Rusije pozvalo je vladu u Prištini, Sjedinjene Američke Države(SAD) i Evropsku uniju(EU) koji "stoje iza kosovske Vlade, da prekinu provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu".

"Odluka "vlasti" u Prištini da od 1. avgusta počnu da primenjuju neosnovana diskriminaciona "pravila" o prinudnoj zamjeni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka protjerivanju srpskog življa sa Kosova", navodi se u saopštenju MIP Rusije.

"Ova odluka ima za cilj i da se istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbjeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa "premijerom" Aljbinom Kurtijem", poručuju iz Moskve.

Navode da "lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni, kada je riječ o direktnom napadu na njihove slobode i namjerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji zapad želi dodatno da neutralizuje albanskim rukama".

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu.

"Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspeh posredničke misije EU. To je i primer kakvo je mesto pripremljeno Beogradu u EU, predloživši Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika", zaključeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:44