Радован Караџић
21/07/2021 u 14:33 h
Dan.Dan.
StoryEditor

На данашњи дан: Прије 13 година ухапшен Радован Караџић

Суђење Караџићу је почело у октобру 2009. У прољеће 2019. осуђен је на доживотни затвор

На данашњи дан прије 13 година у Србији је ухапшен тада најтраженији бјегунац у Европи - ратни злочинац Радован Караџић, пише Klix.ba.

Караџић је 12 година био бјегунац, али је у свом скривању имао помоћ одређених особа и структура, како у Републици Српској, тако и у Србији. Посљедњи пут прије него је "нестао" виђен је 1996. у Хан Пијеску.

У бјекству у Србији изградио је свој свијет, представљао се као Драган Давид Дабић те се бавио алтернативном медицином, држао предавања, продавао амајлије и слично. Уз измијењени имиџ, с дугом брадом и косом кретао се слободно и није бјежао од јавности.

Сигурносне службе Србије пратиле су Радована Караџића од новембра 2007. године, али је он, због опструкција у истрази, ухапшен тек осам мјесеци касније.

Караџић је ухапшен у београдском градском аутобусу на линији 73, а агенти су тврдили да се спремао на бјекство.

Бивши тужилац Владимир Вукчевић је након хапшења препричао како се Караџић понашао након привођења.

-Караџић је нудио своја парапсихолошка знања да помогне свима… Можете замислити човјека који прибрано нуди своје парапсихолошке услуге, да би се ујутро ошишао и ви сте видјели старог Радована Караџића, прешао на ијекавицу, невјероватно…-казао је Вукчевић.

Суђење Караџићу је почело у октобру 2009. У прољеће 2019. осуђен је на доживотни затвор.

Izdvojeno

26. jul 2021 18:19