kosovske tablice / - FOTO: N1
06/12/2022 u 19:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naljepnice na srpskim tablicama ostaju do postizanja trajnog rješenja

Ova uredba stupa na snagu sjutra, 7. decembra

Vlada Srbije donijela je Uredbu koja počinje da važi od srijede, a u kojoj stoji da se produžava period važenja registracionih naljepnica za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu - do postizanja trajnog rješenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Podsjetimo, poslije razgovora u Briselu o preregistraciji, predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija pristala na, kako je naveo tada, Borelov predlog – da više „ne izdaje i ne obnavlja srpske tablice“ sa oznakama gradova na KiM.

Ovom uredbom uređuju se, kako je navedeno, posebni uslovi važenja registracije motornih i priključnih vozila koja imaju registarske oznake gradova i opština na području AP Kosovo i Metohija, koja se na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nalazi pod privremenom upravom međunarodne civilne misije Ujedinjenih nacija UNMIK.

Posebni uslovi propisani ovom uredbom primenjuju se na vozila sa registarskim tablicama koje imaju registarske oznake gradova i opština na području Kosova i Metohije: Priština – registarska oznaka „PR”, Kosovska Mitrovica – registarska oznaka „KM”, Prizren – registarska oznaka „PZ”, Peć – registarska oznaka „PE”, Gnjilane – registarska oznaka „GL”, Đakovica – registarska oznaka „ĐA” i Uroševac – registarska oznaka „UR”.

Period važenja registracionih naljepnica za vozila sa registarskim oznakama koje su navedene produžava se do, kako stoji, „postizanja trajnog rješenja po ovom pitanju u okviru Dijaloga Beograda i Prištine“. Dakle, neće im se izdavati nove registracione naljepnice.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije neće izdavati ni potpuno nove registarske tablice sa navedenim registarskim oznakama do postizanja trajnog rješenja.

U uredbi stoji da vozila mogu da učestvuju u saobraćaju uz dokaze o tehničkoj ispravnosti i obaveznom osiguranju. Vozač je dužan da to da na uvid ovlašćenom službenom licu koje vrši kontrolu učesnika u saobraćaju.

Vozila sa ovim registarskim oznakama se evidentiraju u jedinstvenom registru vozila, dodaje se u Uredbi.

U uredbi se navodi da postupci za izdavanje, odnosno zamjenu registarskih tablica sa navedenim registarskim oznakama koji su započeti, a nisu okončani do stupanja na snagu tog pravnog akta, „okončaće se u skladu sa ovom uredbom“. To bi trebalo da znači da će vlasnici vozila moći da nastave da voze sa postojećim naljepnicama.

Ova uredba stupa na snagu sjutra, 7. decembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. februar 2023 09:18