/ - скриншот РТС
21/09/2021 u 07:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Напета али мирна ноћ на Космету, данас сједница Савјета за националну безбједност

Вучић је најавио да ће се на сједници Савјета за националну безбједност, заказаној за 10 часова, разговарати и о мјерама српске стране

Ноћ на административном прелазу Јариње прошла је мирно и без инцидентата. На том прелазу јутрос су освануле двије специјалне јединице РОСУ чији су припадници наоружани дугим цијевима и под пуном опремом уз подршку троја борних кола. РОСУ се налазе између српске блокаде и самог прелаза Јариње, јавио је рано јутрос извјештач Курира који је ноћ провео у блокади са Србима са сјевера Космета.

За 10 часова је заказана хитна сједница Савјета за националну безбједност, којој ће предсједавати предсједник Србије Александар Вучић, на којој ће главна тема бити дешавања на Косову и Метохији.

Око 20 возила специјалне јединице РОСУ, од чега више од 10 блиндираних, распоређено је јутрос на два административна прелаза на сјеверу Косова и Метохије - Јариње и Брњак.

Након Јариња, транспаренти са натписом "Добродошли у Заједницу српских општина" осванули су синоћ и у сјеверном дијелу Косовске Митровице, јавља Косово онлајн.

Како наводи, плакати су постављени на улазу у град, као и у самом граду.

Претходно су грађани који протестују на Јарињу због "мјера реципроцитета" које је увела Приштина развили транспарент на којем пише "Добродошли у Заједницу српских општина".

Синоћ је на Јарињу из правца централне Србије било само неколико аутомобила. Прелаз је, као и на Брњаку, могуће прећи само пјешице.

Косовска полиција употријебила је сузавац код пункта Брњак, али се окупљени Срби нису удаљили са мјеста на којем протестују.

С друге стране прелаза Јариње, грађани су развили транспарент "Добродошли у Заједницу српских општина", као поруку Приштини да испуни Бриселски споразум.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да власт у Приштини демонстрира силу, и да су на волшебан начин протумачили нешто што нигдје не пише.

Вучић је поручио Србима на Косову и Метохији да не насиједају на провокације Приштине.

Најавио је да ће се на данашњој сједници Савјета за националну безбједност, заказаној за 10 часова, разговарати и о мјерама српске стране.

О кризи је предсједник разговарао и са високим представником Европске уније Жосепом Борељом и специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком, који је у Београду.

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре одузимају таблице са ознакама са сјевера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узму пробне таблице и да плате таксу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 22:39