Драган Шолак / - SCREENSHOT YOUTUBE N1
04/01/2022 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Недељник: Шолаково богатство 1.656.700.000 еура

Шолак је на листи најбогатијих Србија, коју је београдски Недељник објавио у новогодишњем двоброју, заузео треће мјесто

Британски, а за њима и регионални медији, пренијели су да би Драган Шолак требало да постане власник Саутемптона, члана енглеске Премијер лиге и клуба велике историје и то за вриједност од око 100 милиона фунти.

Шолак у тај пројекат – ако Премијер лига потврди ову куповину – неће ући сам, али ће, према писању Скаја, бити на челу групације која купује Саутемптон.

Шолак је на листи најбогатијих Србија, коју је београдски Недељник објавио у новогодишњем двоброју, заузео треће мјесто са процењеним богатством од укупно 1.656.700.000 евра.

МЕТОДОЛОГИЈА

По најмеродавнијем мултипликатору Stern School of Busines New York University, у свијету се за рангирање најбогатијих људи обично користе подаци о вредности њихових компанија рангираних на берзама (Њујорк, Франкфурт, Токио, Лондон, Хонгконг, Шангај) или сертификовани индекси вриједности брендова.

У Србији компаније се не котирају на Београдској берзи, а брендови се једино мјере јачином носталгије или спремношћу страних инвеститора да плате неки новонастали бренд.

У анализи Недељник је вредново пословне људе на основу статутарних финансијских извјештаја пословања њихових компанија. Та процјена пати од три проблема: застарјелих података, статутарних података и непознавања чињеница о иностраном пословању.

Недељник је користио финансијску методологију и низ алатки које дозвољавају да се дође до што реалније вриједности компанија.

Међу алаткама које су биле на располагању су:

– дисконтовани токови готовине и

– мултипликатори профита по индустријским гранама базирани на релевантном и одржаваном списку мултипликатора Stern School of Busines New York University.

Недељник је узео у обзир специфичности српског тржишта, као што је, на примјер, велики проценат личних улагања у некретнине.

Из свега тога извучени су одређени закључци везани за имовину у фирмама и имовину у уштеђевини коју предузетници пасивно улажу. Част изузецима, али генерално посматрано, анализа показује да је однос имовине у личној уштеђевини и имовини компаније коју тај предузетник води отприлике 50 : 50 одсто.

НАПОМЕНА:

Недељник је анализу урадио уз помоћ групе консултаната која има врло велико искуство у Србији и иностранству.

Коришћени подаци: checkpoint,rs и АПР

Драган Шолак сувласник је међународне компаније United Media, која је водећа медијска компанија у југоисточној Европи и водећи телеком провајдер у балканским државама који пружа услуге у два главна пословна сегмента: телекомуникацијске платформе и медији. У свом портфолију има више од 45 телевизијских канала који су доступни за терестријалну, кабловску, ДТХ, ОТТ и ИПТВ дистрибуцију. Годишње произведе више од 20.000 сати оригиналног садржаја који се дистрибуира на тржишту од 40 милиона људи преко водећих међународних оператера.

UNITED GROUP

Вриједност фирме: 3.000.000.000 еура

Удио: 35,9 %

Вриједност капитала: 1.076.700.000 еура

СЛОВЕНИЈА НЕКРЕТНИНЕ

Вриједност капитала: 80.000.000 еура

ОСТАЛЕ НЕКРЕТНИНЕ

Вриједност капитала: 300.000.000 еура

НЕИНВЕСТИРАНИ ПРОФИТ

Вриједност капитала: 200.000.000 еура

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 06:59