Фото: Дамир Дервишагић / - Фото: Дамир Дервишагић
27/08/2021 u 17:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема доказа да је Палма подводио малољетнице

Тужилаштво приликом прикупљања потребних обавјештења није утврдило постојање основа сумње и доказе за покретање кривичног поступка против било ког лица, за било које кривично дјело, за које се гоњење предузима по службеној дужности или на основу чега би предузело друге доказне радње

Више јавно тужилаштво у Краљеву утврдило је да за сада нема основа сумње и доказа за покретање кривичног поступка, због наводног подвођења жена у Јагодини, за које је у априлу челнике тог града јавно, а прије свих Драгана Марковића Палму, посланика у Скупштини Србије, оптужила предсједница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

У саопштењу овог тужилаштва прецизира се да у предмету формираном поводом навода Тепићеве на конференцији за новинаре од 19. априла - да су у претходном периоду више женских особа биле жртве подвођења од стране службених лица Градске управе Јагодина и да су поједини политичари из Јагодине и Београда користили сексуалне услуге тих жена, након извршених провјера преко МУП-а, за сада нема мјеста покретању кривичног поступка поводом тих догађаја, односно да за сада нема доказа на основу којих би се покренуо поступак.

У том смислу сачињена је одговарајућа јавнотужилачка одлука, напомиње се у саопштењу.

Тужилаштво подсјећа да су у току провјера, прикупљена обавјештења од 30 грађана на које је Тепић указала у својим изјавама датим у тужилаштву и пред органима гоњења, а за које се сматрало да имају непосредна сазнања о кривичном дјелу и учиниоцима или да су користили сексуалне услуге наведених женских особа, односно да су учествовала у њиховом подвођењу.

Ти грађани су негирали да имају било каква сазнања и било какву везу са тим догађајем, напомиње тужилаштво.

"С озбиром на наведено ово тужилаштво приликом прикупљања потребних обавјештења није утврдило постојање основа сумње и доказе за покретање кривичног поступка против било ког лица, за било које кривично дјело, за које се гоњење предузима по службеној дужности или на основу чега би предузело друге доказне радње", напомиње се у саопштењу.

Такође се указује да ова одлука нема својство пресуђенне ствари и да сваки грађанин, укључујући лица која су евентуално жртве подвођења у Јагодини, могу поднијети јавном тужилаштву кривичну пријаву против одређених лица, за одређено кривично, дјело уз навођење доказа који су им познати, а везани за конкретни кривично правни догађај.

Више јавно тужилаштво у Краљеву преузело је случај Тепић - Марковић од Вишег јавног тужилаштва у Јагодини, по одлуци Апелационог јавног тужилаштва у Крагујевцу.

Ову одлуку Апелационо тужилаштво је донијело, одлучујући по предлогу за супституцију Вишег јавног тужилаштва у Јагодини, које је формирало овај предмет на основу медијских извештаја а потом наложило полицији да прикупи сва потребна обавјештења ради доношења јавно-тужилачке одлуке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:37