/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
23/11/2021 u 11:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Невакцинисани свештеници морали да оду: Зрењанинска бискупија прва увела обавезну вакцинацију

Бискуп Ладислав Нéмет казао је, на конференцији за медије у зрењанинској катедрали, да је за њега то “питање здравља и љубави према ближњима”

Зрењанинска бискупија једина је у Србији у којој је богослужење дозвољено само вакцинисаним свештеницима, пише Blic.rs.

Тако су двојица невакцинисаних жупника морала да напусте службу на подручју ове бискупије. Јанош Шоти, који је службовао у Новом Кнежевцу и Арнолд Лукач, који је служио у Падеју, Остојићеву и Јазову.

Бискуп Ладислав Нéмет казао је, на конференцији за медије у зрењанинској катедрали, да је за њега то “питање здравља и љубави према ближњима”.

Немет је указао да је пандемија корона вируса оставила траг и у раду цркве и да је четврти талас крајем октобра достигао највишу црту – више од 8.000 болесника сваког дана и да је то довело до тога да свако размишља о томе како живот учинити људскијим, бољим и сачувати здравље, што је најважније.

Бискуп наводи да је одговоран за дио Баната и да су пратили прописе које доноси држава, као и да су сами увели одређене мјере којима би још више сачували здравље вјерника и избјегли могућност ширења коронавируса.

Казао је да на почетку није било сасвим позитивних реакција свештеника, али да су сада сви они, као и радници који раде за ту бискупију то учинили.

- Има два свештеника који не припадају нашој бискупији, али су радили на нашем терену, парох из Новог Кнежевца и капелан, помоћни свештеник који је био у Зрењанину који нису хтјели да приме вакцину и вратили су се у свој завичајни крај - рекао је Немет.

Већина људи који долазе у цркву су или већ вакцинисани или су пребољели ковид, додаје бискуп и каже да бискупије у Немачкој и Америци почињу да уводе ово правило.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:37