/ - FOTO: EPA-EFE/ALI HAIDER
05/06/2022 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НИС остаје без руске нафте која стиже преко нафтовода ЈАНАФ

Новим пакетом санкција забрањује се снабдијевање руском сировом нафтом преко било које луке, морским путем, а НИС се снабдијева сировом нафтом која се танкерима допрема до луке Омишаљ (у Хрватској)

Нафтна индустрија Србије (НИС), после новог пакета санкција ЕУ, неће моћи да се снабдијева руском сировом нафтом преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ), потврђено је за Н1 у Министарству рударства и енергетике.

Како су навели, Србија није једина европска земља која би била погођена новим пакетом санкција ЕУ, али, додају, чине све да се обезбиједи сигурно снабдијевање.

„Новим пакетом санкција забрањује се снабдијевање руском сировом нафтом преко било које луке, морским путем, а НИС се снабдијева сировом нафтом која се танкерима допрема до луке Омишаљ (у Хрватској). То значи да нема могућности да се до Рафинерије у Панчеву више допрема руска сирова нафта, али би НИС могао да увози све остале врсте сирове нафте сем руске, као што је у претходном периоду већ увозио нафту из Ирака и неких других земаља“, наводе у министарству.

У наредном периоду, поред рјешавања питања снабдијевања, радиће се, додају, и на повећању залиха сирове нафте, које би „уз стабилне резерве нафтних деривата дале додатну сигурност у случају поремећаја на тржишту“.

"Једна од очекиваних последица новог пакета санкција ЕУ је и притисак на тражњу, јер ће и друге земље тражити алтернативе увозу нафте из Русије", појашњавају из Министарства рударства и енергетике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:46