Дијана Хркаловић / - РТС
22/01/2022 u 08:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови детаљи оптужнице против Дијане Хркаловић: Уништена два диска да се не виде убице

По налогу Хркаловићеве, екипа у "Мангусти" бавила се организованим криминалним групама, а Милорадовић је био на мјерама тајног надзора и праћења, због сумње да припада клану Луке Бојовића и Филипа Кораћа

Два најбитнија, од укупно седам дискова са камера видео-надзора, на којима се види убиство Властимира Милошевића на шинама је уништено. На њима је, по свему судећи, забиљежен злочин, виде се починиоци, али и други докази, који би ишли на штету Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Брисање дискова, наводно, починила је Дијана Хркаловић, а о томе су, поред осталог, причали Драгослав Миша Огњановић и Драгослав Милорадовић, када су тајно снимљени у једном ресторану.

Овај детаљ је, такође, наведен у оптужници против Дијане Хркаловић, Дејана Миленковића Багзија и Милорада Шушњића. Разговор, који је тајно забиљежен у пицерији на Врачару, настао је у оквиру истраге коју је радила Радна група МУП Србије названа "Мангуста". По налогу Хркаловићеве, екипа у "Мангусти" бавила се организованим криминалним групама, а Милорадовић је био на мјерама тајног надзора и праћења, због сумње да припада клану Луке Бојовића и Филипа Кораћа.

У причи између Бојовићевих адвоката и кума добар дио је био посвећен Хркаловићевој, што је она касније тражила да се избрише и уништи. То јој се, поред осталог, ставља на терет, као и Дејану Миленковићу, тадашњем начелнику Службе за специјалне истражне методе (ССИМ). Ипак, комплетан разговор је сачуван, јер је један од шефова у овој служби, Ристо Вујовић, наложио свом службенику да му нареже сусрет у цјелости. Овај комплетан аудио и видео-запис касније је завршио у Сектору унутрашње контроле (СУК).

Иза решетака још 30 дана

Одлуком Специјалног суда, Хркаловићевој је у петак продужен притвор за још 30 дана, због опасности од бјекства. Она је прије овог, већ два мјесеца провела у притвору, који јој је био укинут 10. децембра прошле године, када је против ње поднијет оптужни предлог. На ову одлуку жалило се тужилаштво, а Апелациони суд је усвојио жалбу и наложио да се тај предлог поново размотри, након чега јој је притвор поново одређен 24. децембра. Главни претрес против Хркаловићеве, Миленковића и Шушњића заказан је за 2. март.

Тако се и сазнало да је адвокат Огњановић поменуо Милорадовићу да се "Дијана Хркаловић састаје са Елезом", али и помиње "Веља и њена игранка, да је остало два од седам мјеста, да је она радила на томе, а да сто адвоката то није могло", јер је од прикупљених снимака са седам камера, она уклонила "снимке са двије камере". Ријеч је, према подацима из оптужнице, о снимцима са видео-надзора са зграде у Прерадовићевој 55 и Улици Драгослава Срејовића 8А.

У овом случају ријеч је о ликвидацији Властимира Милошевића, познатијој као "убиство на шинама". Претпоставља се да је на тим снимцима могуће да се идентификује возач и(ли)сапутник из "мазде", када се долази или бјежи послије пуцњаве на каратисту. За злочин су били оптужени Вељко Беливук, Марко Миљковић и Мирко Којић Која.

Нови притвор Беливуку и екипи

Одлуком Специјалног суда, Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и још двадесет тројици оптужених припадника њихове организоване криминалне групе, коју ускоро очекује почетак суђења за најтежа кривична дјела, међу којима је и пет убистава, продужен је притвор за још 60 дана. Оптужница против њих потврђена је 9. новембра прошле године, али суђење још није заказано, јер је убрзо након тога предсједница судског већа, којој је додијељен предмет, отишла на боловање. На терет им се стављају пет убистава, трговина дрогом, недозвољено држање оружја, силовање и отмица.

По налогу тадашње државне секретарке МУП, не само да је Миленковић, односно ССИМ одуговлачио са предајом анализе Беливукових телефона, већ се, како се наводи у оптужници, каснило и са "достављањем садржаја" сигурносних камера са седам мјеста. Када је напокон цио материјал достављен, снимака из Прерадовићеве 55 и Драгослава Срејовића 8А није било. На то се управо и односи разговор између Огњановића и Милорадовића.

У оптужници се даље препричава разговор између Огњановића и Милорадовића, где они коментаришу и недолично понашање Дијане Хркаловић интимне природе. Комплетан аудио и видео-запис у ком се она помиње, а то је "39 минута и 22 секунде" државна секретарка МУП је затражила од Миленковића да обрише, што је овај и урадио. Овако скраћена верзија предата је судији за претходни поступак Специјалног суда, који је издао наредбу да се Милорадовић стави "на мјере".

До сусрета Огњановића и Милорадовића дошло је 17. маја 2018. године. Аудио и видео-запис вишесатног разговора предат је у ССИМ дан касније. О комплетном садржају је информисана Хркаловићева. "Очишћени" диск, без дјелова о њој, предат је "Мангусти".

Да ли је ријеч о случајности или не, утврдиће се истрагом, тек Милорадовић је убијен 29. маја 2018, 12 дана послије сусрета са Огњановићем у ресторану на Врачару. Непознати нападачи изрешетали су га на Карабурми, испред његове "аутоперионице". Тачно два мјесеца касније, убијен је и други актер тог разговора. Познати београдски адвокат Миша Огњановић, усмрћен је испред стана гдје је живио 28. јула исте године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 08:53