Evropska unija 
22/04/2024 u 14:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ohridski sporazum i formalno ušao u pregovarački okvir za članstvo Srbije u EU

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su izmjene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Riječ je o formalnoj potvrdi izmjena koje su države članice na nivou ambasadora usvojile 15. aprila, čime su izmjene i zvanično postale sastavni dio pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, prenosi RTS.

- Srbija treba u potpunosti da primjenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji sa Kosovom, u skladu sa aneksom o implementaciji, dogovorenim 18. marta - navodi se u usvojenom tekstu u koji je uvid imao RTS.

U dokumentu se kaže i da će se „sve rasprave vezane za primjenu sporazuma odvijati u okviru dijaloga pod okriljem EU“.

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom

Nakon formalne potvrde, očekuje se da će izmjene biti upućene Srbiji u formi pisma.

U dokumentu se navodi da će na isti način biti dopunjena i agenda „Specijalne grupe Kosova za normalizaciju, kako bi uključila obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma“.

U tački tri Aneksa o implementaciji iz Ohrida iz marta prošle godine predviđeno je da će obaveze iz ovog sporazuma postati sastavni dio pristupnog procesa za Beograd i Prištinu.

U slučaju Beograda, riječ je o pregovaračkom poglavlju 35 koje se bavi Kosovom. Ovo poglavlje, uz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, ima posebnu težinu u pregovorima o članstvu.

Prema pregovaračkom okviru, izostanak napretka u ovim oblastima može da uspori ili zaustavi napredak i u svim drugim pregovaračkim poglavljima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 13:21