Vučić i Orban / -FOTO: SKRINšOT
19/03/2022 u 17:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан подржао Вучића: Заједно ћемо урадити још много фантастичних ствари

- Морам признати да се надам да ћемо у осмишљавању планова Вучић и ја имати улогу идуће четири године - рекао је Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан данашњим доласком на отворење обновљене брзе пруге Београд-Нови Сад подржао је србијанског предсједника Александра Вучића уочи предсједничких и парламентарних избора 3. априла у Србији те поручио како ће с њим "урадити још много фантастичних ствари".

Орбан, којег такође 3. априла очекују избори на којима ће покушати да освоји четврти мандат, рекао је на церемонији да с предсједником Србије жели промјенити то што су се протеких седам деценија повезивале земље у правцу исток - запад, а у међувремену је заборављено "колико је важно повезати сјевер и југ".

  - Повезујемо двије земље и двије пријестолнице и тако ћемо олакшати живот Србима и Мађарима. Наши народи имају тешку историјску судбину, али као резултат сарадње с Вучићем, ова два народа данас су блиска као никада раније - изјавио је Орбан у Новом Саду гдје је с Вучићем и члановима Владе Србије допутовао новим возом обновљеном дионицом која је дио жељезничког коридора Београд-Будимпешта.

Кажу да ће "сачувати мађарско-српско пријатељство и мир јер рат разара, а мир гради"

 - Данашњи дан "доказ је да ћемо нас двојица урадити још много фантастичних ствари - казао је Орбан и најавио да ће жељезничка линија до Будимпеште бити у саобраћају до 2025. године.

"Срби и Мађари морају много тога ревидирати", додао је па наставио:

"Морам признати да се надам да ћемо у осмишљавању планова Вучић и ја имати улогу идуће четири године -  рекао је Орбан, поручивши да ће "сачувати мађарско-српско пријатељство и мир јер рат разара, а мир гради".

Први брзи воз на промотивној вожњи из Београда стигао је у Нови Сад за 33 минута, модернизованом дионицом која је дио међународне пруге до Будимпеште, а међу 270 путника су, уз Орбана и Вучића, били и србијанска премијерка Ана Брнабић с члановима владе, представници извођача радова из руске фирме РЖД Интернатионал и конзорција кинеских компанија.

Радови на дионици пруге коштали око 580 милиона долара

Радови на дионици до Новог Сада почели су 2017. године, процјењује се да су коштали око 580 милиона долара, а пругу којом возови могу ићи брзином од 200 километара на сат прегледао је њемачки Deutsche Bahn.

 - Србија на овај начин иде у будућност, а пруга је симбол напретка наше земље - истакао је Вучић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:46