/ - Фото: Андреј Исаковић, АФП
29/11/2021 u 18:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Организација „28. јун“: Извјештаваћемо у Рио Тинту

Користићемо свој специјални консултативни статус при Уједињеним нацијама, поручују из ове организације

Међународна хуманитарна организација „28. јун“ обавезала се да извjештава о погоршању еколошке ситуације и могућој хуманитарној кризи у Србији у вези са пројектом „Јадар“ компаније „Рио Тинто“.

Поручили су да ће у користити свој специјални консултативни статус при Уједињеним нацијама.

„У мноштву проблема у Србији везаних за животну средину, највише нас забрињава пројекат компаније ‘Рио Тинто’ – рудник литијума Јадар, остиче у саопштењу организација „28. јун“ и указује на писање „Гардијана“, да су руководиоци те компаније пренијели службеницима ЕУ „да ће изградња рудника бити започета после избора у Србији“.

„Ово доводи до стратешке манипулације демократског процеса у Србији од стране иностраних компанија и влада. Kао регионални лидер у спровођењу агенде Циљеви одрживог развоја (СДГс) на западном Балкану, Организација ’28. Јун’ се обавезала да извјештава о погоршању еколошке ситуације и могућој хуманитарној кризи. Ми ћемо користити специјални консултативни статус при Уједињеним нацијама да укључимо, организујемо и обликујемо јавну подршку за неопходне политичке промјене, које би користиле народу Србије“, истиче се у саопштењу.

Та организација наглашава да ће свој извјештај доставити „Уједињеним нацијама, српском Министарству заштите животне средине“ и да ће бити „јавно доступан“ избора 2022. године.

Истиче се и да ће се „28. јун“ „залагати за подршку пројектима у области заштите животне средине“ у локалним самоуправама и у организацијама цивилног друштва у Србији.

„Наша борба да заштитимо нашу земљу, ваздух и воду почиње одмах“, наглашава у саопштењу међународна хуманитарна организације „28. јун“, са сједиштем у Илиноису, у Сједињеним Америчким Државама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 14:36