Vjosa Osmani / -FOTO: PREDSJEDNIšTVO
29/03/2023 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani poziva zemlje koje ne priznaju Kosovo da to učine: Digli smo se iz pepela

Danas je Kosovo slobodna i demokratska država, jer ste izabrali da stanete uz potlačene protiv tiranije i genocidnog režima, kazala je ona

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je danas u Vašingtonu sve zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to učine.

- Želim da iskoristim ovu priliku da pozovem prijateljske zemlje širom svijeta da stanu uz Kosovo, a one koje nisu priznale kosovsko državljanstvo i demokratske institucije da se pridruže većini zemalja u svijetu i to učine - rekla je Osmani.

Osmani je naglasila da je Kosovo pretvorilo bol i patnju u snagu i da je demokratija koja napreduje.

- Ustali smo iz pepela kao država i prije 15 godina, vođeni odlučnošću našeg naroda, Kosovo je proglasilo nezavisnost i formiralo institucije koje su danas primer slobode i demokratije. Kosovo je danas zemlja sa jakom demokratijom i zemlja koja voli slobodu. I samo ove godine smo rangirani kao treća zemlja sa najvećim napretkom po pitanju demokratije- rekla je kosovska predsjednica.

Osmani je zahvalila svim zemljama koje su pomogle da se, kako je rekla, zaustavi genocid na Kosovu.

- Danas je Kosovo slobodna i demokratska država, jer ste izabrali da stanete uz potlačene protiv tiranije i genocidnog režima. Ostajemo vam zauvijek zahvalni za doprinos postojanju moje države - rekla je Osmani.

Dodala je da će Kosovo učiniti sve da ojača demokratiju ne samo unutar svojih granica, već i šire.

- Neumorno ćemo raditi na očuvanju demokratije, uklanjanju destabilizujućih snaga iz našeg regiona i izbjegavanju autokrata čiji apetit za uništavanjem i ratom ostaje jak. Kao što je nedavno rekao Džo Bajden, autokratama treba da se suprotstavimo, a ne da ih zadovoljavamo. Pozivam sve da ostanu sa nama na Kosovu i mi ćemo nastaviti da budemo šampion demokratije i pouzdan saveznik - zaključila je predsjednica Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:27