Čanak / - FOTO: ATA IMAGES
10/08/2022 u 13:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Partiji Nenada Čanka smeta rehabilitacija Kalabića: Ovo je izdaja zemlje Srbije

Kalabić i Gorska garda su počinili neke od najsvirepijih zločina na teritoriji okupirane Srbije, i to nad nedužnim i seljačkim stanovništvom, tvrdi Liga socijaldemokrata Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na čijem je čelu Nenad Čanak, osudila je danas odluku suda u Valjevu kojom je rehabilitovan jedan od komandanata iz Drugog svjetskog rata Nikola Kalabić i ocijenila da je njegovom rehabilitacijom "rehabilitovana kolaboracija sa fašizmom i izdaja zemlje".

Sud u Valjevu rehabilitovao komadanta Gorske garde Nikolu Kalabića

- Kalabić i njegova formacija Gorska garda su počinili neke od najsvirepijih zločina na teritoriji okupirane Srbije, i to nad nedužnim i civilnim, seljačkim stanovništvom. Kalabićev krvav trag, koji je naprednjačko pravosuđe rehabilitovalo, ostao je upamćen u selima Kopljare i Drugovac- navela je LSV u saopštenju.

LSV je pozvala Skupštinu Srbije da izmeni ili „još bolje ukine sraman“ Zakon o rehabilitaciji prema kome su već rehabilitovane desetine, kako je navedeno, ratnih zločinaca i fašističkih kolaboracionista.

- Srbija je u Evropi već izašla na loš glas zbog društvene rehablitacije ratnih zločinaca iz 1990-ih godine, u prvom redu Ratka Mladića. Dodamo li tome i kvislinge i zlikovce iz Drugog svjetskog rata, očito je namjera da se čitavo naše društvo identfikuje sa zlom i da se i na taj način izbrišu antifašističke tekovine i dopinos Srbije i Jugoslavije pobjedi nad fašizmom- piše u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:09