Patrijarh Porfirije / - MILORAD VIDOVIC
24/03/2023 u 18:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Patrijarh Porfirije: Našem narodu i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir

Ponoviću, poslanje crkve je da na svaki način, a prije svega molitvom i verom u Hrista, izgrađuje mir i međusobno povjerenje među ljudima i među narodima, dodao je on

Našem narodu i čitavom svijetu je najpotrebniji od svega je mir, poručio je patrijarh Porfirije nakon služenja pomena na centralnoj državnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine koja se održava u Somboru.

On je naveo da svi znaju  kada su počela prva razaranja naše divne i voljene otadžbine, naše prirode, naše imovine i naših života, a ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji.

- Opominjemo, i sebe i druge, da je i našem narodu i čitavom svijetu najpotrebniji od svega mir. Najpotrebnije je međusobno razumjevanje, svijest o tome da ima mjesta za svaku živu dušu pod kapom nebeskom, ali i za svaki naord da organizuje sebe i svoj život onako kako njemu najbolje odgovara, naglasio je Porfirije.

On je istakao da dok su okolnim putevima toga dana jurile krstareće rakete da izruče smrtonosni tovar mi činimo danas isto on što su Somborci činili toga dana, toga ratnog proljeća 1999.

- A Somborci su se toga dana okupljali baš na ovom trgu, koji nosi ime, ni to zasigurno nije slučajno, svetoga Đorđa. Na ovom trgu koji je posvećen svetom Đorđu, ali preko njega i našem Bogu, Bogu ljubavi jer nosi ime Svete Trojice. Kuražeći jedni druge upućivali su ljudi ovde sabirani svijetu poruke mira sa jedne strane, a istovremeno molili su se za mir. To isto i mi činimo danas, sabrali smo se da se pomolimo za sve one koji su postradali nepravedno od zločinačkih pucnjeva iz neba, odakle bi trebali da dolaze blagoslovi. I umjesto da dolazi anđeo Božiji koji donosi mir, dolazili su anđeli koji su sijali smrt, naglasio je.

Patrijarh je istakao da se danas još usrdnije molimo jer se danas u Evropi vodi vojni sukob koji prijeti da u svoj bezdani vrtlog uvuče čitav svijet i molimo se tamo gdje se vodi rat u Ukrajini što prije prestane oružje koje sije smrt i koje proliva nedužnu krv .

- Neki bi htjeli i da naš srpski narod, ponovo preko reda gurbu u sukobe i međusobno i sukobe sa drugima. Drugi pak, koji ne shvataju da je hrišćanski Bog bog ljubavi i mira, a da Crkva živi i svjedoči mir, zahtijevaju od crkve da svojim stavovima i izjava da, pruži pokriće onima koji bi da nas gurnu u nove ratove i sukobe. Ponoviću, poslanje crkve je da na svaki način, a prije svega molitvom i verom u Hrista, izgrađuje mir i međusobno povjerenje među ljudima i među narodima. Mir svoj dajem vam, rekao je niko drugi nego sam Gospod - rekao je patrijarh. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:11