Petar Petković / - GOV.RS
12/10/2022 u 11:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petkoviću zabranjen dolazak na ustoličenje patrijarha

Ovo je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Кurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da posjeti južnu srpsku pokrajinu, navode iz Kancelarije za KiM

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su da posjeti Kosovo i prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji, saopšteno je iz Kancelarije za KiM, piše N1.

Ovo je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Кurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da posjeti južnu srpsku pokrajinu, navode iz Kancelarije za KiM.

- Riječ je o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog i slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posjetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posjetu КiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je Petković „uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posjetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocjenjivog značaja za vjerujući srpski narod na Кosovu i Metohiji“.

Prije toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Кuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“.

Međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posjetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije, ocjenjuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

- O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji vjerskih sloboda, Кancelarija za КiM obavijestiće zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da takozvano Кosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na КiM žive, poručuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:24