Vidojković / foto: M. M./ATAIMAGES
13/01/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Piscu Marku Vidojkoviću prijete smrću: "Odsjeći ćemo ti jezik i polomiti ruke"

Vidojković (47) je pisac, novinar i TV voditelj iz Srbije, a njegov roman „Đubre“ izazvao je osude dijela javnosti

Srpske vlasti treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu o svim prijetnjama upućenim piscu i novinaru Marku Vidojkoviću i obezbede njegovu bezbednost, saopštili su danas Međunarodni i srpski PEN centar.

Vidojković (47) je pisac, novinar i TV voditelj iz Srbije, a njegov roman „Đubre“ koji ima u fokusu korupciju Srbiji, izazvao je osude dijela javnosti. 

Vidojkoviću su stigle brojne prijetnje smrću, uz poruke da će biti spaljen ili pretučen na smrt, obješen, da će mu biti odsječen jezik i polomljene ruke, kako više ne bi mogao da piše.

U saopštenju PEN centra se pozivaju srpske vlasti da spriječe i zaštite od prijetnji i nasilja pisce i novinare, i da javno osude sve napade.

- Međunarodni i srpski PEN izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog pretnji smrću piscu i novinaru Marku Vidojkoviću, koje su se pojačale od objavljivanja bestselera „Đubre“ u septembru 2020. Vidojković je prijavio da je prošle godine dobio preko 40 prijetnji smrću, što je rezultiralo sa samo dva procesuiranja i presude. Vidojković poznat po svom kritičkom stavu prema srpskim vlastima, prijavio je da su ga političari iz vladajuće stranke, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, u nekoliko navrata javno blatili, i da su ga provladini mediji rutinski žigosali kao „izdajnika“ - piše u saopštenju. 

Srpski PEN je već u junu 2021. godine, osuđujući sve veće pritiske na medije i novinare u zemlji, pozvao nadležne organe da sa dužnom pažnjom razmotre slučaj Marka Vidojkovića, pronađu počinioce i osiguraju njegovu bezbjednost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:26