/ - Дарко Шарић - фото: BALKANEU.COM
22/11/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почиње ново разматрање жалби Шарићеве групе осуђене за шверц кокаина

Претходну другостепену пресуду у мају је укинио Врховни касациони суд по ванредном правном лијеки Шарићевих адвоката из процесних разлога, због непрописног састава апелационог вијећа које је одлучивало о жалбама

Пред Апелационим судом у Београду данас ће почети јавна сједница за разматрање жалби на првостепену пресуду Пљевљаку Дарку Шарићу и осталим осуђенима за шверц кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године. Како пише Блиц, након овог јавног дијела сједнице биће донијета нова другостепена пресуда која ће накнадно бити објављена писаним путем.

Шарић на удару тужилаштва у Милану: Криминална група имала базе у Милану, Бреши, Арензану и Тирени

Претходну другостепену пресуду у мају је укинио Врховни касациони суд по ванредном правном лијеки Шарићевих адвоката из процесних разлога, због непрописног састава апелационог вијећа које је одлучивало о жалбама. Првостепеном пресудом на коју су изјављене жалбе Шарић је осуђен на 15 година затвора као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јузне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године. Горан Соковић, који је све време у бекству осуђен је на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Одлагање рочишта, тражење изузећа тужиоца, отказивање адвокатима...

Одлагање рочишта, тражење изузећа тужиоца, отказивање пуномоћја адвокатима, шест брањеника иако је законски могуће имати највише пет, промјена чланова судског вијећа, само су неки од детаља који су обиљежили суђење Дарку Шарићу за трговину наркотицима и прање новца, псала је раније Nova S.

Суђење Шарићу и 16 оптужених за прање 22 милиона еура, стечених кријумчарењем наркотика, одлагано је у Специјалном суду у Београду најмање 27 пута. Одлагања је било због тражења изузећа тужиоца Младена Ненадића, републичке тужитељке Загорке Доловац, судског вијећа, а сваки пут, захтјеви одбране су одбијани.

Завршне ријечи, због честих одлагања, нису могле мјесецима да отпочну, иако је требало да се одрже још септембра 2018. године, што се чинило да одбрана окривљених покушава да опструише поступак. Адвокати одбране, због бројних одлагања, новчано су кажњавани, али их ни то није спријечило. Разлози презаказивања претреса били су и недоласци адвоката, а једном је одложено јер је један од адвоката, постао дјед.

Поред тога што се стекао утисак да одбрани иде у прилог одлагање рочишта, чинило се да честа одлагања иду у прилог и суду.

Изабран судија који ће пресудити Шарићу: Ево ко ће водити нови поступак, пред њим двије могућности

Остали оптужени су осуђени на казне затвора од девет и по до 12 година затвора, док су тројица свједока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 мјесеци затворане.

Дарко Шарић, нашао се недавни и на удару тужилаштва у Милану, које је подигло оптужницу против њега. Како је за Курир раније потврдила адвокатица Гордана Козловачки Пасини, на оптужници се налази 15 наших држављана.

Шта је све до сада обиљежило суђење Дарку Шарићу

- Предмет је годинама стајао, сада је поново активиран. Прво рочиште мом клијенту заказано је за децембар, када би требало да се пред судијом одржи прелиминарно рочиште како би се одлучило да ли је оптужница основана или не - потврдила је Гордана Козловачки Пасини, која брани једног од оптужених Срба из тог предмета. Име клијента, али ни осталих оптужених није желела да открива.

Суд у Милану је 2012. већ донио једну пресуду којом су првостепено била осуђена петорица Срба, три држављанина Црне Горе и два Босне на казне од 10 до 20 година затвора због шверца кокаина. Двоје њих тада је ослобођено. Имена осумњичених држављана Србије ни тада нису јавно саопштена. Италија је 2010. покренула акцију "Лоптице", у којој је ухапшен и Витомир Бајић, који се годину дана касније убио у затвору у Италији, а поступак је вођен против Душка Шарића, рођеног брата Дарка Шарића, који је ослобођен оптужби да је учествовао у шверцу. Наводно су оптужбом били обухваћени и Милован Миловац и Никола Димитријевић.

Адвокат Дарка Шарића: После седам и по година у притвору, тешко да може да буде задовољан и једном одлуком

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 19:57