Ауто литија у Србији / - Н1
04/01/2022 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Покрет "Ослобођење": Литијама против Александра Вучића

- Литијум ће за Александра Вучића бити оно што су литије у Црној Гори биле за Мила Ђукановића: почетак краја и коначан пораз - каже председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић

У ауто-литији од Брезјака преко Лознице до Крупња учествовало је више од 150 аутомобила, који су "још једном скренули пажњу на штетност пројекта Јадар", саопштио је предсједник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић.

„Србија се неће умирити све док Рио Тинто не буде протјеран из Србије, а мораторијумом забрањено свако даље истраживање и ископавање литијума“, рекао је Ђорђевић, који је присуствовао ауто-литијама у организацији удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“.

Како се наводи у саопштењу, Ђорђевић је истакао да покрет Ослобођење од октобра 2020. године подржава и сарађује са тим удружењем.

"За разлику од многих политиканата, лажних зелених и тзв. побједника протеста, који својатају ово питање за своје потребе преласка цензуса на изборима, цјенкајући се животима становника једног од најљепших дјелова Србије, ми не одустајемо од основног захтјева: Рио Тинто мора да оде из Србије и законом мора да се забрани свако ископавање и истраживање литијума", казао је Ђорђевић.

Према његовим ријечима, председник Србије Александар Вучић се "само масовним акцијама може натјерати на повлачење".

"Вучић је својим западним спонзорима обећао да ће рудник литијума бити отворен и од тог обећања не може побјећи. Управо због тога ће литијум за њега бити оно што су литије у Црној Гори биле за Мила Ђукановића: почетак краја и коначан пораз", рекао је Ђорђевић.

"Постоје алтернативе за литијум, исто као што смо се борили против МХЕ, знамо да постоје велике хидро које су одрживе на неки начин, али мале нису. Тако исто овде морамо на неки начин то морално пробуђење, тај нови приступ зеленој транзицији, нови приступ економији промовишемо, а то је могуће само тако што ће и црква бити уз свој народ и што ће народ сав заједно да препозна начин гдје треба да иде и на који начин да се развија у будућности", рекао је Звездан Калмар, координатор за енергетику Центра за екологију и одрживи развој.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 07:07